Udostępnij w social mediach:

Albo po prostu skopiuj i prześlij ten link

Składniki

1,5 szklanki Amarantus ekspandowany
0,5 szklanki Kasza gryczana niepalona, sucha
4 łyżki Sezam, nasiona
6 łyżek Wiórki kokosowe
1,5 łyżki Kakao 16%, proszek
5 sztuk Figa suszona
4 łyżki Tahini
80ml Syrop klonowy

Wart. odżywcza / 100g

413
Energia
11,6g
Białko
51,7g
Węgl.
19,7g
Tłuszcze
8,5g
Błonnik
Amarantusowe batoniki z niepaloną gryką i suszonymi figami

Amarantusowe batoniki z niepaloną gryką i suszonymi figami

Pyszna, domowa alternatywa dla sklepowych batonów. W naszej propozycji znajdziecie niepaloną grykę i ekspandowanego amarantusa w połączeniu z suszonymi figami. Miłośnikom kulinarnych eksperymentów, proponujemy wzbogacić ją o masło orzechowe ;)

  • 45 minut + czas moczenia kaszy
  • Porcje 8
  • Łatwy

Sposób przygotowania:

KROK 1: Kaszę gryczaną niepaloną zalej wodą i odstaw do namoczenia na całą noc.

KROK 2: Blaszkę o wymiarach 20x20cm wyłóż papierem do pieczenia. W dużej misce wymieszaj amarantus, odcedzoną kaszę gryczaną, kakao, podprażone nasiona sezamu, wiórki kokosowe i pokrojone suszone figi. W osobnej miseczce połącz syrop klonowy z pastą tahini.

KROK 3: Połącz mokre składniki wlewając je do suchych i dokładnie wymieszaj. Masa będzie bardzo kleista więc najlepiej zrobić to za pomocą dłoni.

KROK 4: Gotową masę przełóż do blaszki, mocno ją dociśnij i wyrównaj. Włóż do lodówki na min. 30-40 minut. Po tym czasie wyjmij i pokrój.

*Batony można przechowywać w lodówce przez ok. 7 dni.

Smacznego!

(Odwiedzony 1 391 razy, 1 wizyt dzisiaj)

Ania Kowalczyk

Pomysłodawca i twórca Naszej Kaszy. Więcej informacji znajdziesz w zakładce "o mnie" :)

poprzedni
Spring rolls z komosą ryżową i dodatkami z sosem orzechowym
następny
Śniadaniowa zapiekanka jaglana z szynką z indyka

4 Comments Ukryj Komentarze

Dodaj Komentarz