Azjatycka sałatka z komosą ryżową

Udostępnij w social mediach:

Albo po prostu skopiuj i prześlij ten link

Składniki

6g Olej sezamowy 1 łyżka stołowa
54g Quinoa, komosa ryżowa, sucha 1/3 szklanki
150g Brokuły
200g Kapusta czerwona
1/2 sztuki Papryka czerwona
30g Orzechy arachidowe
120g Groszek zielony
Dressing:
5g Czosnek duży 1 ząbek
20g Syrop klonowy 2 łyżki stołowe
10g Sos sojowy 2 łyżeczki
6g Sok z cytryny 2 łyżeczki
6g Olej sezamowy 1 łyżeczka
2g Imbir, korzeń 2 cm

Wart. odżywcza / 100g

305,4
Energia
17,3g
Białka
50,4g
Węgl.
8,7g
Tłuszcze
13,3g
Błonnik

Azjatycka sałatka z komosą ryżową

Cechy:
    Kuchnia:

      Pyszna sałatka, która jest zarazem prawdziwym, wizualnym dziełem sztuki. Dodatkowo, jest niezwykle wartościowa odżywczo za sprawą komosy ryżowej, która zawiera pełnowartościowe białko i przyjemnie, acz lekko syci. Zasmakujcie w nieco orientalnych azjatyckich smakach. Smacznego!

      • 30 minut
      • Porcje 2
      • Łatwy

      Sposób przygotowania:

      KROK 1: W rondelku rozgrzej olej sezamowy, a następnie wsyp komosę ryżową. Podpraż ją, ciągle mieszają prze ok. 2-3 minuty, a po tym czasie dodaj wodę. Doprowadź do wrzenia, następnie zmniejsz ogień, przykryj i gotuj przez około 18-20 minut do momentu całkowitego pochłonięcia płynu przez kaszę. Zdejmij z ognia i wystudź.

      KROK 2: Umyj brokuły, podziel je na różyczki, a następnie sparz je wrzątkiem i pozostaw je na około 15 minut.

      KROK 3: Czerwoną kapustę umyj i drobno posiekaj. Przełóż do dużej miski. Następnie pokrój umytą paprykę w cienkie paseczki. Dorzuć do kapusty.

      KROK 4: Przygotuj dressing: w małej miseczce wymieszaj przeciśnięty przez praskę czosnek, syrop klonowy, sos sojowy, sok z cytryny, olej sezamowy, posiekane orzechy ziemne i utarty imbir.

      KROK 5: Do miski z papryką i czerwoną kapustą dodaj komosę ryżową i zielony groszek. Na koniec zalej wszystko przygotowanym dressingiem. Dokładnie wymieszaj.

      Smacznego!

      (Odwiedzony 3 972 razy, 1 wizyt dzisiaj)
      poprzedni
      Sałatka z kuskusem izraelskim z mozzarellą
      następny
      Cukiniowe bliny gryczane

      4 Comments Ukryj Komentarze

      Dodaj Komentarz