Bakłażany faszerowane soczewicą i kaszą jaglaną

Udostępnij w social mediach:

Albo po prostu skopiuj i prześlij ten link

Składniki

2 średnie sztuki Bakłażan
pół szklanki Kasza jaglana, sucha 80g
pół szklanki Soczewica czerwona, nasiona suche 80g
1 sztuka Papryka czerwona
2 sztuki Pomidor
1 sztuka Cebula
2 ząbki Czosnek duży
pół łyżeczki Papryka słodka
pół sztuki Papryczka chili
1 łyżeczka Oregano
1 łyżeczka Bazylia
2 łyżki Oliwa z oliwek
szczypta Sól biała
szczypta Pieprz czarny

Wart. odżywcza / 100g

493
Energia
21,4g
Białko
87g
Węgl.
14g
Tłuszcze
12,6g
Błonnik

Bakłażany faszerowane soczewicą i kaszą jaglaną

Kuchnia:

    Faszerowane warzywa to ciekawy pomysł na efektowne a jednocześnie szybkie, prawie jednogarnkowe danie. Soczewica dostarcza pełnowartościowego białka, dlatego dobrze sprawdzi się w menu wegetariańskim!

    • 55 minut
    • Porcje 2
    • Średni

    Sposób przygotowania:

    KROK 1: Kaszę i soczewicę ugotuj według przepisu na opakowaniu.

    KROK 2: Bakłażany przekrój wzdłuż, łyżką wydłub miąższ i posiekaj go w kostkę. Środek bakłażana natłuść oliwą z oliwek i dopraw solą.

    KROK 3: Pomidory sparz wrzątkiem, obierz ze skórki i pokrój w kawałki. Cebulę i czosnek pokrój w drobną kostkę. Czosnek posiekaj.

    KROK 4: Na dużej patelni rozgrzej olej, podsmaż cebulę i czosnek. Następnie dorzuć miąższ bakłażana i paprykę i podsmażaj aż warzywa trochę zmiękną. Dorzuć pomidory i podsmażaj ok. 15 minut. Po tym czasie dodaj ugotowaną soczewicę i kaszę jaglaną, dopraw chilli, papryką i ziołami. Całość wymieszaj.

    KROK 5: Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Przygotowane bakłażany wypełnij nadzieniem i piecz przez ok. 30 minut.

    Smacznego!

    (Odwiedzony 2 335 razy, 1 wizyt dzisiaj)
    poprzedni
    Bananowe placuszki z chia i syropem klonowym
    następny
    Pęczotto z pomidorami i cebulką

    Dodaj Komentarz