Sposób przygotowania:
KROK 1: Kaszę i soczewicę ugotuj według przepisu na opakowaniu.
KROK 2: Bakłażany przekrój wzdłuż, łyżką wydłub miąższ i posiekaj go w kostkę. Środek bakłażana natłuść oliwą z oliwek i dopraw solą.
KROK 3: Pomidory sparz wrzątkiem, obierz ze skórki i pokrój w kawałki. Cebulę i czosnek pokrój w drobną kostkę. Czosnek posiekaj.
KROK 4: Na dużej patelni rozgrzej olej, podsmaż cebulę i czosnek. Następnie dorzuć miąższ bakłażana i paprykę i podsmażaj aż warzywa trochę zmiękną. Dorzuć pomidory i podsmażaj ok. 15 minut. Po tym czasie dodaj ugotowaną soczewicę i kaszę jaglaną, dopraw chilli, papryką i ziołami. Całość wymieszaj.
KROK 5: Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Przygotowane bakłażany wypełnij nadzieniem i piecz przez ok. 30 minut.
Smacznego!