Udostępnij w social mediach:

Albo po prostu skopiuj i prześlij ten link

Składniki

1kg Bakłażan
2 łyżki Olej rzepakowy uniwersalny
1 płaska łyżeczka Sól himalajska, różowa
1/2 szklanki Kasza gryczana palona, sucha
2 sztuki Cebula
2 łyżki Żurawina suszona
2 łyżki Rodzynki sułtańskie
1/4 łyżeczki Goździki
2 sztuki Liść laurowy
2 sztuki Ziele angielskie
szczypta Sól himalajska, różowa
1/2 łyżeczki Pieprz czarny
3/4 szklanki Przecier pomidorowy
2 łyżki Koncentrat pomidorowy
6 plastrów Pomidor suszony, w oleju
1 łyżeczka Ocet jabłkowy
1/2 łyżeczki Cynamon mielony
1 łyżeczka Miód pszczeli
1 łyżeczka Majeranek
2 szczypty Pieprz czarny
5 łyżek Olej rzepakowy, tłoczony na zimno

Wart. odżywcza / 100g

447
Energia
10g
Białko
61g
Węgl.
23g
Tłuszcze
12g
Błonnik
Bakłażany z kaszą gryczaną po kaszubsku

Bakłażany z kaszą gryczaną po kaszubsku

Zupełnie inna odsłona popularnego dania. Tym razem zamiast śledzików pojawiły się bakłażany i to w towarzystwie tak wartościowej kaszy gryczanej. To świetna, żywieniowa alternatywa dla wegan. Smakujcie ją razem z nami :)

  • 40 minut + czas marynowania
  • Porcje 6
  • Średni

Sposób przygotowania:

KROK 1: Piekarnik rozgrzej do 220 st. C. Bakłażany umyj i pokrój na podłużne pasy o grubości 1,5 cm. Za pomocą pędzelka posmaruj je olejem z każdej ze stron, a następnie posyp solą i pieprzem. Piecz przez około 15 minut.

KROK 2: Kaszę gryczaną ugotuj zgodnie ze wskazówkami producenta zamieszonymi na opakowaniu produktu.

KROK 3: Cebule obierz i pokrój w piórka. Do rondla o grubym dnie wlej olej i dobrze go rozgrzej. Wsyp pokrojone cebulę, żurawinę i rodzynki i smaż je ze sobą intensywnie mieszając do momentu, aż cebula dobrze się zeszkli. Wrzuć zmiażdżone w moździerzu goździki, ziele angielskie, liście laurowe, sól i pieprz. Smaż jeszcze zmniejszając ogień przez około 5 minut. Mieszaj od czasu do czasu.

KROK 4: Do smażącej się cebuli dodaj przecier pomidorowy, koncentrat, okrojone w drobną kosteczkę suszone pomidory, ocet, cynamon, miód, majeranek oraz pieprz. Wymieszaj całość cały czas smażąc masę na małym ogniu. Wyłącz gaz kiedy masa nieco zgęstnieje, a woda odparuje. Wmieszaj w masę pomidorową kaszę gryczaną.

KROK 5: Do każdego upieczonego bakłażana nakładaj porcję farszu, a następnie zawijaj go w dosyć ciasny rulon i odkładaj do naczynia. Analogicznie postępuj ze wszystkimi plastrami. Polej rulony olejem, zawiń w folię i odstaw do lodówki na około 2 h.

*Podawaj schłodzone z kromką świeżego, pełnoziarnistego lub razowego chleba.

Smacznego!

(Odwiedzony 2 636 razy, 1 wizyt dzisiaj)
poprzedni
Domowe ciasteczka z kaszą gryczaną i soczewicą
następny
Kaszotto orkiszowe z dynią

Dodaj Komentarz