Bananowo-jabłkowe babeczki gryczane

Udostępnij w social mediach:

Albo po prostu skopiuj i prześlij ten link

Składniki

100g Kasza gryczana niepalona 1/2 szklanki
8g Proszek do pieczenia 2 płaskie łyżeczki
4g Cynamon mielony łyżeczka
0,5g Sól biała szczypta
200g Jaja kurze surowe 4 duże sztuki
140g Banan 1 sztuka
48g Miód pszczeli 2 łyżki stołowe
200g Jabłko średnie 1 sztuka
60g Orzechy włoskie 1/2 szklanki posiekanych

Wart. odżywcza / 100g

166
Energia
4g
Białko
15g
Węgl.
5g
Tłuszcze
2g
Błonnik

Bananowo-jabłkowe babeczki gryczane

Cechy:
    Kuchnia:

      Pyszny, zdrowy i bardzo odżywczy deser. Może służyć także jako przekąska. To swego rodzaju deska ratunkowa przed sięgnięciem po zwykłą czekoladę. Dajcie się namówić na niecodzienną przekąskę.

      • 35 minut
      • Porcje 12
      • Łatwy

      Sposób przygotowania:

      KROK 1: Kaszę gryczaną umieść w młynku do kawy i zmiel na mąkę. Piekarnik nagrzej do 180 st. C. Przygotuj formę do muffinek, a w każdym zagłębieniu umieść papierową osłonkę.

      KROK 2: W średniej wielkości misce wymieszaj mąkę gryczaną, proszek do pieczenia, cynamon i sól.

      KROK 3: W drugiej, średniej wielkości misce wymieszaj ze sobą jaja, rozgniecionego banana i miód.

      KROK 4: Suche składniki połącz z mokrymi. Wszystko dokładnie wymieszaj, a następnie dodaj obrane i pokrojone w drobną kosteczkę jabłko oraz posiekane orzechy włoskie.

      KROK 5: Tak przygotowaną masę nakładaj do foremek na muffiny wypełniając je do 3/4 wysokości (muffinki jeszcze urosną). Wstaw do piekarnika i piecz do momentu, aż staną się karmelowo-brązowe (około 25-30 minut).

      Smacznego!

      (Odwiedzony 2 069 razy, 1 wizyt dzisiaj)
      poprzedni
      Cytrynowo-imbirowe krewetki z kaszą kuskus
      następny
      Bliny z mąki gryczanej z wędzonym łososiem

      2 Comments Ukryj Komentarze

      Dodaj Komentarz