Bezcukrowe batoniki z domowej granoli

Udostępnij w social mediach:

Albo po prostu skopiuj i prześlij ten link

Składniki

90g Kasza gryczana niepalona, sucha
12g Amarantus ekspandowany 4 łyżki stołowe
6g Gryka ekspandowana 2 łyżki stołowe
20g Dynia, pestki 2 łyżki stołowe
20g Nasiona chia 2 łyżki stołowe
80g Masło migdałowe 4 łyżki stołowe
48g Żurawina suszona 4 łyżki stołowe

Wart. odżywcza / 100g

296
Energia
9g
Białko
32g
Węgl.
15g
Tłuszcze
4g
Błonnik

Bezcukrowe batoniki z domowej granoli

Kuchnia:

    Batony idealne, zarówno dla wielbicieli zdrowych słodyczy, jak również dla tych, którzy intensywnie uprawiają sport. Słodkie, choć nie zawierają cukru, z lekkim migdałowym posmakiem skuszą każdego łakomczucha. Warto wypiekać swoje, domowe słodycze. Kontrolujemy ilość dodanego cukru i dodanych składników. Smacznego!

    • 40 minut
    • Porcje 4
    • Łatwy

    Sposób przygotowania:

    KROK 1: Nagrzej piekarnik do 150 st. C. W tym czasie w rondelku podgrzej delikatnie masło migdałowe, jednak uważaj, by go nie zagotować. Suszoną żurawinę posiekaj na mniejsze kawałki.

    KROK 2: W średniej misce wymieszaj wszystkie sypkie składniki. Następnie dodaj rozpuszczone masło migdałowe i dokładnie wymieszaj je pomiędzy składniki.

    KROK 3: Całą masę przełóż do kwadratowego naczynia żaroodpornego wyłożonego papierem do pieczenia. Wyrównaj i dokładnie ugnieć masę dwoma łyżkami stołowymi tak, by masa nie była grubsza niż 1,5 cm.

    KROK 4: Włóż naczynie do piekarnika na około 15-20 minut do momentu, aż masa się zrumieni.

    KROK 5: Po wyjęciu z piekarnika pokrój kwadratową, zapieczoną masę na podłużne, prostokątne batony. (Najlepiej podzielić batony, kiedy masa jest jeszcze ciepła). Oddziel poszczególne batony papierem do pieczenia, by się nie przykleiły.

    Smacznego!

    (Odwiedzony 2 273 razy, 1 wizyt dzisiaj)
    poprzedni
    Brzoskwiniowa gryczanka na mleku kokosowym
    następny
    Kotleciki z kaszą jaglaną i soczewicą z nutą czarnuszki

    2 Comments Ukryj Komentarze

    Dodaj Komentarz