Bezglutenowa pizza na spodzie z komosy ryżowej

Udostępnij w social mediach:

Albo po prostu skopiuj i prześlij ten link

Składniki

Spód pizzy
180g Quinoa, komosa ryżowa, sucha 1 szklanka
3g Ocet jabłkowy 1 łyżeczka
2g Sól himalajska, różowa 1 szczypta
Przykładowy farsz
3g Pieprz czarny 3 szczypty
8g Bazylia suszona 2 łyżeczki
4g Oregano 2 łyżeczki
120g Przecier pomidorowy 1/2 szklanki
25g Cebula 1/3 sztuki
140g Pomidorki koktajlowe sztuk
70g Papryka zielona 1/2 sztuki
18g Oliwki czarne, marynowane 7 sztuk
150g Mozzarella

Wart. odżywcza / 100g

152
Energia
9,4g
Białko
18,4g
Węgl.
5g
Tłuszcze
2,4g
Błonnik

Bezglutenowa pizza na spodzie z komosy ryżowej

Cechy:
    Kuchnia:

      Na początek tygodnia, w pourlopowym, wyśmienitym nastroju proponuję Wam przepyszną, chrupiącą pizzę na bezglutenowym spodzie. Komosa ryżowa to prawdziwy skarb Inków, który zawiera pełnowartościowe białko oraz mnóstwo minerałów i błonnika.

      • 45 minut
      • Porcje 6
      • Łatwy

      Sposób przygotowania:

      KROK 1: Komosę ryżową przepłucz na sicie, następnie umieść w misce, nalej letniej wody i mocz przez około 8 godzin. Po upływie tego czasu komosę odsącz, ponownie przepłucz i blenduj wraz z pozostałymi składnikami spodu do momentu, aż uzyskasz gładką, dość zwartą masę.

      KROK 2: Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, a następnie narysuj na nim delikatnie żądany przez Ciebie kształt pizzy. Przygotowaną masę z komosy równomiernie rozłóż na polu wyznaczonym przez ołówek. Spód nie powinien być grubszy niż 1,5 cm. Blaszkę włóż do piekarnika i piecz przez około 20 minut, do momentu aż spód się zarumieni.

      KROK 3: W czasie, gdy spód jest w piekarniku, przygotuj składniki na pizzę. Możesz je dobrać według uznania. Po upieczeniu, na jeszcze gorący spód rozłóż okrągłymi ruchami przecier pomidorowy. Posyp go pieprzem i bazylią. Ułóż pokrojoną drobno cebulę, zieloną paprykę, przekrojone na połówki pomidorki koktajlowe i czarne oliwki. Na koniec posyp wszystko startym na tarce serem mozzarella. Zapiekaj kolejne 10 minut do roztopienia sera.

      Smacznego!

      (Odwiedzony 3 512 razy, 2 wizyt dzisiaj)

      Ania Kowalczyk

      Pomysłodawca i twórca Naszej Kaszy. Więcej informacji znajdziesz w zakładce "o mnie" :)

      poprzedni
      Chleb z kaszą gryczaną i słonecznikiem
      następny
      Sałatka z komosą ryżową, mango i dodatkami

      9 Comments Ukryj Komentarze

      Dodaj Komentarz