Udostępnij w social mediach:

Albo po prostu skopiuj i prześlij ten link

Składniki

Rolada:
60g Kasza gryczana palona, sucha
40g Mąka kukurydziana
40g Mąka ryżowa
1 sztuka Bataty
1 szczypta Sól himalajska, różowa
3 łyżki Ksylitol
2 łyżeczki Proszek do pieczenia, bezglutenowy
3 sztuki Jaja kurze surowe
1 łyżeczka Cynamon mielony
2 łyżeczki Cukier puder
Nadzienie:
300 ml Mleczko kokosowe stała część
2 łyżki Ksylitol zmielony na puder
1 sztuka Laska wanilii
40g Czekolada gorzka 70-80% kakao

Wart. odżywcza / 100g

282
Energia
7g
Białko
40g
Węgl.
13g
Tłuszcze
2,5g
Błonnik
Bezglutenowa rolada z batatów i gryki

Bezglutenowa rolada z batatów i gryki

Rolada to iście królewskie danie. Zazwyczaj spotykamy jej biszkoptową wersję. Natomiast my, jak zwykle, zmodyfikowaliśmy nieco jej recepturę w taki sposób, że może stanowić deser także dla osób na diecie bezmlecznej i bezglutenowej. Lekki, sycący i zdrowy. Tak, jak lubimy najbardziej! :)

  • 60 minut + czas schłodzenia
  • Porcje 6
  • Średni

Sposób przygotowania:

KROK 1: Piekarnik nagrzej do 200 st. C. W młynku do kawy zmiel kaszę gryczaną na mąkę. Batata dokładnie umyj, następnie podziurkuj za pomocą widelca. Zawiń w folię aluminiową i piecz około 30 minut do momentu, az batat zmięknie. Wystudź. Temperaturę w piekarniku zmniejsz do 180 st. C

KROK 2: W średniej misce połącz zmieloną kaszę gryczaną, mąkę kukurydzianą, mąkę ryżową, ksylitol, sól, proszek do pieczenia i cynamon. Dodaj jaja i miąższ batata. Wymieszaj do momentu połączenia się wszystkich składników. Masa powinna być dosyć zwarta i gładka.

KROK 3: Na papierze do pieczenia narysuj prostokąt o wymiarach 20×35 cm. Następnie wyłóż na niego przygotowana masę batatową. Piecz około 20 minut do momentu, aż końce rolady będą odchodzić od papieru do pieczenia.

KROK 4: Na dużej desce rozsyp cukier puder równą, cienką warstwą. Gdy ciasto będzie już gotowe, wyjmij je z piekarnika i przełóż do góry dnem na przygotowaną deskę z cukrem. Powoli oderwij papier do pieczenia. Wystudź.

KROK 5: W tym czasie zrób nadzienie: dobrze schłodzone mleczko kokosowe delikatnie otwórz (bez wstrząsania) i przełóż do miski jedynie stałą jego część. Do niej dodaj zmielony na puder ksylitol, ziarenka laski wanilii i zmiksuj do uzyskania sztywnej, puszystej masy. Na koniec wmieszaj w nią delikatnie bardzo drobno posiekaną czekoladę.

KROK 6: Gdy ciasto wystygnie, za pomocą łyżki stołowej przekładaj na nie przygotowane nadzienie. Zawiń delikatnie ciasto tworząc roladę. Następnie szczelnie zawiń ją w folię do żywności i przełóż do lodówki. Chłódź przez około 24h.

KROK 7: Przed podaniem pokrój roladę w około 3-cm grubości kawałki. Przyozdób listkiem mięty.

Smacznego!

(Odwiedzony 1 468 razy, 1 wizyt dzisiaj)
poprzedni
Kurczak z kaszą kuskus prosto z patelni
następny
Jaglany banoffee pie w słoiku

Dodaj Komentarz