Udostępnij w social mediach:

Albo po prostu skopiuj i prześlij ten link

Składniki

Biszkopt:
60g Kasza gryczana palona
40g Mąka ryżowa
40g Mąka kukurydziana
1 sztuka Bataty
1 szczypta Sól himalajska, różowa
2 łyżki Ksylitol
2 łyżeczki Proszek do pieczenia, bezglutenowy
3 sztuki Jaja kurze surowe
1 łyżeczka Cynamon mielony
Nadzienie:
2 sztuki Jabłka
1 łyżeczka Masło extra
1/2 łyżeczki Cynamon mielony
1/2 łyżeczki Kardamon mielony
1 sztuka Goździki rozgnieciona lub zmielona
1/4 szklanki Mleko kokosowe
1/4 szklanki Gorąca woda
1/4 szklanki Kasza jaglana, sucha
2 łyżeczki Ksylitol
1 gałązka Porzeczki czerwone
1 łyżeczka Borówki amerykańskie

Wart. odżywcza / 100g

283
Energia
8g
Białko
62g
Węgl.
5g
Tłuszcz
5g
Błonnik
Bezglutenowy biszkopt z batata z korzennym musem jabłkowo-jaglanym

Bezglutenowy biszkopt z batata z korzennym musem jabłkowo-jaglanym

Z uwagi na zbliżające się Święta, intensywnie poszukujemy kulinarnych inspiracji. Dzisiaj proponujemy Wam jedną z nich. Aby naszemu deserowi dodać jeszcze więcej świątecznego charakteru, możecie do ciasta biszkoptowego dodać przyprawy do piernika, a świeże owoce zastąpić cytrusami lub ich mrożonymi odpowiednikami. Spróbujcie koniecznie! :)

  • 60 minut + czas chłodzenia
  • Porcje 6
  • Średni

Sposób przygotowania:

BISZKOPT:

KROK 1: Piekarnik nagrzej do 200 st. C. W młynku do kawy zmiel kaszę gryczaną na mąkę. Batata dokładnie umyj, następnie podziurkuj za pomocą widelca. Zawiń w folię aluminiową i piecz około 30 minut do momentu, az batat zmięknie. Wystudź. Temperaturę w piekarniku zmniejsz do 180 st. C

KROK 2: W średniej misce połącz zmieloną kaszę gryczaną, mąkę kukurydzianą, mąkę ryżową, ksylitol, sól, proszek do pieczenia i cynamon. Dodaj jaja i miąższ batata. Wymieszaj do momentu połączenia się wszystkich składników. Masa powinna być dosyć zwarta i gładka.

KROK 3: Na papier do pieczenia wyłóż przygotowaną masę batatową. Piecz około 20 minut do momentu, aż końce rolady będą odchodzić od papieru do pieczenia.

KROK 4: Na dużej desce rozsyp cukier puder równą, cienką warstwą. Gdy ciasto będzie już gotowe, wyjmij je z piekarnika i przełóż do góry dnem na przygotowaną deskę z cukrem. Powoli oderwij papier do pieczenia. Wystudź.

NADZIENIE:

KROK 1. Obierz jabłka, wydrąż gniazda nasienne a następnie pokrój je w cienkie plasterki. Kaszę jaglaną ugotuj w mieszance wody i mleka kokosowego, możesz posłodzić ksylitolem. Gotuj do momentu wchłonięcie i wyparowania możliwie jak największej ilości płynu.

KROK 2. Rozgrzej patelnię, rozpuść na niej masło a następnie umieść na rozgrzanym maśle kardamon, cynamon, zmielony goździk, by uwolniły pod wpływem ciepła aromat. Do tak przygotowanej maślano-korzennej mieszanki wrzuć jabłka i praż je do miękkości.

KROK 3. Połącz ugotowaną kaszę i uprażone jabłka w kielichu blendera, zblenduj składniki na gładką masę. Odstaw do ostygnięcia.

WYKOŃCZENIE:

Z przygotowanego biszkopta wycinaj ringiem lub szklanką okrągłe biszkopciki. Przekładaj na zmianę krem i okrągłe biszkopty. Na ostatnim biszkopcie na samym wierzchu deseru nałóż trochę kremu, czerwoną porzeczkę, borówkę i płatki kokosa. Możesz udekorować listkiem mięty.

(Odwiedzony 1 462 razy, 1 wizyt dzisiaj)
poprzedni
Bananowy chlebek z komosą ryżową i pistacjami
następny
Jaglane gofry z twarożkiem z nerkowców i porzeczkami

2 Comments Ukryj Komentarze

Dodaj Komentarz