Bezglutenowy makowiec z kaszą jaglaną

Udostępnij w social mediach:

Albo po prostu skopiuj i prześlij ten link

Składniki

CIASTO:
200g Kasza jaglana, sucha
100g Suszone daktyle
20g Masło extra 2 łyżki stołowe
4g Cynamon mielony 1 łyżeczka
2g Laska wanilii 1 laska
800g Masa makowa
MASA MAKOWA:
500g Mak niebieski
200g Miód pszczeli
50g Rodzynki sułtańskie
50g Żurawina suszona
100g Orzechy włoskie
50g Migdały
50g Daktyle
50g Morele suszone
100g Masło extra
50g Kandyzowana skórka pomarańczowa
30ml Likier amaretto 3 łyżki stołowe
POLEWA:
100g Suszone daktyle
20g Olej kokosowy 2 łyżki stołowe
20g Kakao 16%, proszek 2 łyżki stołowe

Wart. odżywcza / 100g

428
Energia
8,5g
Białko
66g
Węgl.
14g
Tłuszcze
7g
Błonnik

Bezglutenowy makowiec z kaszą jaglaną

Kuchnia:

    Dzisiaj prezentujemy bardzo łatwy i smaczny makowiec, do którego przygotowania nie potrzeba wielkiego talentu kulinarnego. Dodatkowo, makowiec nie wymaga pieczenia, dlatego czas jego przygotowania to dosłownie chwila. Spróbujcie koniecznie! Smacznego :)

    • 100 minut
    • Porcje 8
    • Średni

    Sposób przygotowania:

    CIASTO:

    KROK 1: Uprzednio podprażoną kaszę jaglaną ugotuj według przepisu producenta umieszczonego na opakowaniu produktu. Ostudź. W między czasie namocz daktyle we wrzątku.

    KROK 2: Ugotowaną kaszę przełóż do dość dużej miski i zblenduj z masłem, łyżeczką cynamonu, wydłubanymi pestkami z laski wanilii oraz wcześniej namoczonymi daktylami. Dokładaj stopniowo masę makową i wszystko dokładnie zblenduj.

    KROK 3: Tortownicę o średnicy 26 cm wyłóż papierem do pieczenia, tak aby wystawał poza formę. Przełóż masę makowo-jaglaną i odstaw do ostudzenia.

    DOMOWA MASA MAKOWA:

    KROK 1: Mak niemielony przepłucz pod bieżącą wodą. Następnie włóż go do dość dużego rondla, doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj przez około 20 minut. Po tym czasie, odciśnij nadmiar wody za pomocą sita o bardzo małych oczkach. Możesz też to zrobić przy pomocy gazy.

    KROK 2: Następnie zmiel go przy pomocy maszynki 2 lub 3 razy. Wybierz do tego celu ostrze o najmniejszych oczkach.

    KROK 3: W rondelku rozpuść i wymieszaj miód z masłem.

    KROK 4: Do zmielonego i przełożonego do większej miski maku, dodaj pozostałe bakalie posiekane w drobną kostkę, dodaj 3 łyżki amaretto, a także rozpuszczone wcześniej masło z miodem. Dokładnie całość wymieszaj.

    POLEWA DAKTYLOWO-CZEKOLADOWA

    KROK 1: Namocz 100g daktyli we wrzątku i odstaw je na ok. 10 minut.

    KROK 2: Po tym czasie połącz je w misce z olejem kokosowym i kakao. Całość zmiksuj blenderem na gładką masę. Tak przygotowaną polewę przełóż na ciasto i dokładnie rozprowadź.

    *Ciasto udekoruj według uznania pokuszonymi orzechami lub wiórkami kokosowymi.

    Smacznego!

    (Odwiedzony 12 930 razy, 1 wizyt dzisiaj)
    poprzedni
    Grzybowe kaszotto z marchewką i orzechami
    następny
    Sałatka śledziowa z kaszą gryczaną i pomarańczą

    11 Comments Ukryj Komentarze

    Oczywiście, mak można zastąpić mielonym. Gotuje się go krócej, około 5 minut i trzeba zwrócić uwagę, by dokładnie odcisnąć z niego wodę (chłonie ją w większym stopniu). Mak w całości należy zalać do ok 1cm powyżej jego powierzchni 🙂

    Dodaj Komentarz