Bliny z mąki gryczanej z wędzonym łososiem

Udostępnij w social mediach:

Albo po prostu skopiuj i prześlij ten link

Składniki

115g Mleko spożywcze, 2% tł. 1/2 szklanki
15g Drożdże piekarskie, prasowane
6g Cukier 1 łyżeczka
140g Kasza gryczana, sucha 3/4 szklanki
50g Jaja kurze surowe 1 sztuka
2g Pieprz czarny 2 szczypty
1g Sól biała 1 szczypta
5g Olej rzepakowy uniwersalny 1 łyżeczka
25g Łosoś wędzony, plastry 1/4 płata
5g Sok z cytryny 1 łyżeczka
12g Śmietana 18% 1 łyżka
12g Koperek 2 łyżeczki

Wart. odżywcza / 100g

378
Energia
14g
Białko
64g
Węgl.
8g
Tłuszcze
2g
Błonnik

Bliny z mąki gryczanej z wędzonym łososiem

Cechy:
    Kuchnia:

      Bliny to placuszki drożdżowe na mące gryczanej. Są bardzo wdzięcznym i uniwersalnym daniem. Świetnie sprawdzą się w wersji na wytrawnie np. z łososiem lub na słodko z kleksem śmietany i pieczonym jabłkiem. Smacznego! :)

      • 40 minut
      • Porcje 2
      • Średni

      Sposób przygotowania:

      KROK 1: Szklanką odmierz ¼ ilości mleka, podgrzej i dodaj pokruszone drożdże oraz cukier. Dokładnie wymieszaj.

      KROK 2: Kaszę gryczaną zmiel dokładnie na drobną mąkę. Zawartość szklanki przelej do większej miski i dodaj pozostałe mleko, mąkę, jajo oraz sól i świeżo mielony pieprz. Mieszaj trzepaczką lub mikserem na najniższych obrotach. Ciasto powinno mieć konsystencję nieco gęstszą od ciasta naleśnikowego.

      KROK 3: Miskę przykryj lnianą ściereczką lub ręcznikiem papierowym i odstaw w ciepłe miejsce na około 1 godzinę.

      KROK 4: Na rozgrzaną patelnię wlej odrobinę oleju i chochelką nakładaj porcje ciasta. Każdy blin smaż około 2 minut z obu stron. Do czasu aż uzyska złoty kolor.

      KROK 5: Gotowe bliny przełóż na talerz jeden na drugim. Na górze połóż wędzonego łososia, skro go delikatnie sokiem z cytryny. Na niego nałóż kleks śmietany i przyozdób całość koperkiem.

      Smacznego!

      (Odwiedzony 736 razy, 1 wizyt dzisiaj)
      poprzedni
      Bananowo-jabłkowe babeczki gryczane
      następny
      Jaglane kulki mocy

      Dodaj Komentarz