Sposób przygotowania:
KROK 1: Szklanką odmierz ¼ ilości mleka, podgrzej i dodaj pokruszone drożdże oraz cukier. Dokładnie wymieszaj.
KROK 2: Kaszę gryczaną zmiel dokładnie na drobną mąkę. Zawartość szklanki przelej do większej miski i dodaj pozostałe mleko, mąkę, jajo oraz sól i świeżo mielony pieprz. Mieszaj trzepaczką lub mikserem na najniższych obrotach. Ciasto powinno mieć konsystencję nieco gęstszą od ciasta naleśnikowego.
KROK 3: Miskę przykryj lnianą ściereczką lub ręcznikiem papierowym i odstaw w ciepłe miejsce na około 1 godzinę.
KROK 4: Na rozgrzaną patelnię wlej odrobinę oleju i chochelką nakładaj porcje ciasta. Każdy blin smaż około 2 minut z obu stron. Do czasu aż uzyska złoty kolor.
KROK 5: Gotowe bliny przełóż na talerz jeden na drugim. Na górze połóż wędzonego łososia, skro go delikatnie sokiem z cytryny. Na niego nałóż kleks śmietany i przyozdób całość koperkiem.
Smacznego!