Udostępnij w social mediach:

Albo po prostu skopiuj i prześlij ten link

Składniki

50 g Kasza jaglana, sucha
100 g Bób
50 g Groszek zielony
3 łyżki Mięta świeża posiekana
4 łyżki Bazylia, świeże liście posiekana
50g Serek kremowy, śmietankowy
5 szt Rzodkiewka
1szt Bagietka orkiszowa 30cm
1/2 łyżeczki Sól biała
szczypta Pieprz czarny, grubomielony

Wart. odżywcza / 100g

158
Energia
7g
Białko
31,1g
Węgl.
1,9g
Tłuszcze
3,4g
Błonnik
Bruschetta z pastą bobu, zielonego groszku i kaszy jaglanej z serkiem śmietankowym

Bruschetta z pastą bobu, zielonego groszku i kaszy jaglanej z serkiem śmietankowym

Dzisiejsza propozycja jest istną pochwałą lata. Pasta kanapkowa o niezwykłym kolorze soczystej zieleni z całą pewnością przekona do siebie każdego sceptyka dań z kaszy. Dzięki zawartości bobu i zielonego groszku, obfituje ona w dobrej jakości białko, witaminy z grupy B i kwas foliowy, które są tak potrzebne szczególnie kobietom w ciąży. Zasmakujcie więc w zielonym. Warto!

  • 30 min
  • Porcje 10
  • Średni

Sposób przygotowania:

Zalety kaszy jaglanej są nieocenione. Nie bez przyczyny nazywana jest przecież „Królową Kasz”. Jagła bowiem jest produktem nieuczulającym, dlatego poleca się ją wszystkim, którzy borykają się z problemami alergii pokarmowej. Osoby uczulone mogą bez ryzyka spożywać ją praktycznie w nieograniczonych ilościach i w każdej postaci. Dodatkowo jagła jest wysoce zasadotwórcza, dzięki czemu wspomaga trawienie i wyrównuje nadmiar kwasu. To szczególnie ważna cecha, zważywszy na to jak wiele osób dzisiaj ma silnie zakwaszony organizm z powodu nadużywania złych pokarmów. Neutralizacja nadmiaru kwasów żołądkowych skutecznie zwalcza zgagę. Zasadotwórczy charakter kaszy jaglanej sprawia, że jest ona polecana w chorobach żołądka oraz trzustki. Nie można pominąć także braku glutenu w jej składzie, co czyni ją niejako podstawą diety niejednej osoby cierpiącej na celiakię.

KROK 1. Ugotuj kaszę jaglaną wg zaleceń producenta. Do wrzącej wody wrzuć bób i groszek, gotuj ok 10 min, do momentu, aż całkowicie zmięknie. Obierz bób z łupin.

KROK 2. Umieść w kielichu blendera ugotowany bób, groszek, miętę, bazylię, sól i pieprz, następnie zblenduj składniki z niewielką ilością wody, do powstania kremowej masy.

KROK 3. Powstałą masę wymieszaj z ugotowaną kaszą. Nakładaj pastę na wykrojone wcześniej kromki bagietki. Każdą kromkę udekoruj świeżą rzodkiewką i kremowym serkiem śmietankowym.

 

Przepis powstał w ramach kampanii „Lubię kaszę” (lubiekasze.pl), której działania sfinansowane są ze środków Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych”.

(Odwiedzony 815 razy, 1 wizyt dzisiaj)

Tomasz Antoniszyn

Z zamiłowania kucharz i fotograf kulinarny. Jestem wręcz kulinarnym freakiem, który łączy ze sobą nietypowe i nieoczywiste smaki. Więcej w zakładce "o nas".

poprzedni
Bezglutenowe tortille z chrupiącą salsą z komosy ryżowej
następny
Komosanka z karmelizowaną gruszką i migdałami

Dodaj Komentarz