Sposób przygotowania:
Zalety kaszy jaglanej są nieocenione. Nie bez przyczyny nazywana jest przecież „Królową Kasz”. Jagła bowiem jest produktem nieuczulającym, dlatego poleca się ją wszystkim, którzy borykają się z problemami alergii pokarmowej. Osoby uczulone mogą bez ryzyka spożywać ją praktycznie w nieograniczonych ilościach i w każdej postaci. Dodatkowo jagła jest wysoce zasadotwórcza, dzięki czemu wspomaga trawienie i wyrównuje nadmiar kwasu. To szczególnie ważna cecha, zważywszy na to jak wiele osób dzisiaj ma silnie zakwaszony organizm z powodu nadużywania złych pokarmów. Neutralizacja nadmiaru kwasów żołądkowych skutecznie zwalcza zgagę. Zasadotwórczy charakter kaszy jaglanej sprawia, że jest ona polecana w chorobach żołądka oraz trzustki. Nie można pominąć także braku glutenu w jej składzie, co czyni ją niejako podstawą diety niejednej osoby cierpiącej na celiakię.
KROK 1. Ugotuj kaszę jaglaną wg zaleceń producenta. Do wrzącej wody wrzuć bób i groszek, gotuj ok 10 min, do momentu, aż całkowicie zmięknie. Obierz bób z łupin.
KROK 2. Umieść w kielichu blendera ugotowany bób, groszek, miętę, bazylię, sól i pieprz, następnie zblenduj składniki z niewielką ilością wody, do powstania kremowej masy.
KROK 3. Powstałą masę wymieszaj z ugotowaną kaszą. Nakładaj pastę na wykrojone wcześniej kromki bagietki. Każdą kromkę udekoruj świeżą rzodkiewką i kremowym serkiem śmietankowym.
Przepis powstał w ramach kampanii „Lubię kaszę” (lubiekasze.pl), której działania sfinansowane są ze środków Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych”.