Budyń z komosy ryżowej z owocami

Udostępnij w social mediach:

Albo po prostu skopiuj i prześlij ten link

Składniki

90g Quinoa, komosa ryżowa, sucha 1/2 szklanki
180g Mleczko kokosowe
3g Laski wanilii 1 laseczka
2g Cynamon mielony 1/2 łyżeczki
1g Kardamon 1/2 łyżeczki
10g Syrop klonowy 1 łyżka stołowa
20g Migdały, płatki 2 łyżki stołowe
70g Borówki amerykańskie 1/2 szklanki

Wart. odżywcza / 100g

204
Energia
5,8g
Białko
20,8g
Węgl.
11,1g
Tłuszcze
2,9g
Błonnik

Budyń z komosy ryżowej z owocami

Cechy:
    Kuchnia:

      Ostatnio quinoa to mój zdecydowany numer jeden. Jest prawdziwym kameleonem, gdyż dopasowuje się do każdej potrawy, zarówno przygotowanej na wytrwanie, jak i na słodko. Budyń z całą pewnością przypadnie Wam do gustu. Smacznego :)

      • 25 minut
      • Porcje 2
      • Łatwy

      Sposób przygotowania:

      KROK 1: Przepłucz komosę ryżową na sitku o małych otworach. Następnie zalej komosę wodą w proporcji 2:1 (woda-quinoa). Gotuj kaszę około 15-20 minut na wolnym ogniu do momentu, aż komosa wchłonie całą wodę.

      KROK 2: Po tym czasie dodaj do gotującej się kaszy mleczko kokosowe, cynamon, kardamon, syrop klonowy oraz laskę wanilii i gotuj jeszcze około 2 minut ciągle mieszając.

      KROK 3: Przełóż budyń do salaterki i posyp podprażonymi płatkami migdałowymi. Na wierzch połóż kilka borówek amerykańskich.

      Smacznego!

      (Odwiedzony 2 153 razy, 1 wizyt dzisiaj)

      Ania Kowalczyk

      Pomysłodawca i twórca Naszej Kaszy. Więcej informacji znajdziesz w zakładce "o mnie" :)

      poprzedni
      Placuszki gryczane
      następny
      Leczo z komosą ryżową z nutą wędzonej papryki

      Dodaj Komentarz