Bułeczki z amarantusa z jagodami

Udostępnij w social mediach:

Albo po prostu skopiuj i prześlij ten link

Składniki

60g Amarantus ekspandowany 2 szklanki
100g Jaja kurze surowe 2 sztuki
0,5g Sól himalajska, różowa szczypta
2g Pieprz czarny 2 szczypty
65g Jagody 1/2 szklanki
3g Rozmaryn suszony łyżeczka

Wart. odżywcza / 100g

72
Energia
4g
Białko
8g
Węgl.
2,5g
Tłuszcze
2g
Błonnik

Bułeczki z amarantusa z jagodami

Cechy:
    Kuchnia:

      Bezglutenowe bułeczki idealne na śniadanie. Są szybkie, nie trzeba przy nich czekać na wyrośnięcie zakwasu i pieczołowite wyrobienie ciasta. Połączenie rozmarynu i jagód zaskakuje, jednak po degustacji każdy stwierdzi, że to bardzo udany duet. Smacznego :)

      • 30 minut
      • Porcje 6
      • Łatwy

      Sposób przygotowania:

      KROK 1: Całe jajka ubij z solą na spienioną masę, bladożółtą, dodaj amarantus i dokładnie wymieszaj. Na koniec dodaj świeże lub mrożone jagody oraz suszony rozmaryn. Wymieszaj.

      KROK 2: Mokrą dłonią uformuj trójkątne lub (według upodobań) okrągłe bułeczki o grubości ok. 2 cm. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180º C, aż się zarumienią (około 25 minut).

      *Bułeczki możesz podać z masłem, żurawiną lub konfiturami.

      Smacznego!

      (Odwiedzony 3 096 razy, 1 wizyt dzisiaj)
      poprzedni
      Pulpety z kaszy jaglanej i soczewicy z sosem
      następny
      Lunchbox z kurczakiem, mango i kaszą owsianą

      4 Comments Ukryj Komentarze

      60g 🙂 Amarantus ekspandowany jest bardzo lekki, ale zajmuje dużą objętość, dlatego te 2 szklanki podane w przepisie mogą być nieco mylące 😉

      Dodaj Komentarz