• Strona domowa
  • Buraczkowe naleśniki gryczane z pastą z fasoli i dodatkami

Udostępnij w social mediach:

Albo po prostu skopiuj i prześlij ten link

Składniki

Naleśnik:
200ml Sok z buraka
170g Kasza gryczana palona
2 szt Jaja kurze surowe
1 łyżeczka Kmin rzymski
1/2 łyżeczki Sól morska
2 łyżki Oliwa z oliwek
Farsz:
200g Fasola czerwona, konserwowa
1 ząbek Czosnek duży
1 szt Awokado
50 g Rukola
3 łyżki Słonecznik, pestki
3 łyżki Dynia, pestki
30g Kiełki rzodkiewki
2 łyżeczki Sok z limonki
1/2 łyżeczki Sól morska
szczypta Pieprz czarny

Wart. odżywcza / 100g

178
Energia
7,3g
Białko
19,4g
Węgl.
8,7g
Tłuszcze
3,1g
Błonnik
Buraczkowe naleśniki gryczane z pastą z fasoli i dodatkami

Buraczkowe naleśniki gryczane z pastą z fasoli i dodatkami

Niezwykle efektowne danie, z którego ucieszy się głównie jarska cześć naszych obserwatorów. Pyszne i chrupiące naleśniki skrywające w środku bardzo odżywcze wnętrze. Kolorystykę naleśników odbijecie zielonymi dodatkami w postaci świeżych ziół! Smacznego kochani! :)

  • 30 minut
  • Porcje 4
  • Łatwy

Sposób przygotowania:

KROK 1.  Sok z buraka i jaja dokładnie wymieszaj blenderem lub mikserem, następnie wsyp powoli i równomiernie mąkę z kaszy gryczanej i przyprawy, na końcu dodaj oliwę. Mieszaj do momentu powstania gładkiej i jednolitej masy. Następnie smaż z dwóch stron do momentu całkowitego zużycia ciasta naleśnikowego.

KROK 2. Fasolę i czosnek zmiel lub zblenduj na gładką masę, dodaj do niej sól, pieprz, sok z limonki. Awokado obierz i pokrój na podłużne plasterki. Pestki słonecznika i dyni upraż na suchej patelni.

KROK 3. Pastą z fasoli smaruj powierzchnię naleśnika, następnie układaj awokado, kiełki, pestki słonecznika i dyni oraz rukolę. Naleśnika złóż na pół lub na 4. Możesz tez zwinąć w rulon.

Smacznego!

(Odwiedzony 1 100 razy, 1 wizyt dzisiaj)

Tomasz Antoniszyn

Z zamiłowania kucharz i fotograf kulinarny. Jestem wręcz kulinarnym freakiem, który łączy ze sobą nietypowe i nieoczywiste smaki. Więcej w zakładce "o nas".

poprzedni
Jaglana granola z pistacjami i tahini
następny
Zapiekanka z batatami, jarmużem i komosą ryżową

2 Comments Ukryj Komentarze

Moje ciasto na patelni zupełnie nie dało się przerzucić na drugą stronę, bo rozpadało się przy każdym podważeniu łopatką. Było jakby za suche. Jak temu zaradzić?

Nieprawidłowości może być kilka: zbyt rzadkie ciasto – spróbuj dosypać trochę więcej mąki, dodać jeszcze jedno jajko i dokładnie wszystko wymieszać, może to być też wina patelni – najlepsza w tym przypadku wydaje się patelnia z powłoką nieprzywierającą. No i najważniejsze – trzymaj się dokładnie receptury a wszystko się powinno udać.

Dodaj Komentarz