Burakowa komosa z sosem chrzanowym

Udostępnij w social mediach:

Albo po prostu skopiuj i prześlij ten link

Składniki

500g Burak
1 łyżeczka Tymianek suszony
2 łyżeczki Miód pszczeli
1 łyżka stołowa Oliwa z oliwek
do smaku Sól himalajska, różowa
1,5 szklanki Quinoa, komosa ryżowa, sucha 270g
2 średnie sztuki Cebula
300ml Sok z buraka
1 szklanka Wywar warzywny
300g Serek wiejski
2 łyżeczki Masło extra 10g
3 łyżki stołowe Natka pietruszki, siekana
do smaku Pieprz czarny
4 łyżki stołowe Jogurt typu greckiego 80g
2 łyżki stołowe Chrzan tarty

Wart. odżywcza / 100g

100
Energia
5g
Białko
14,8g
Węgl.
2,9g
Tłuszcze
1,9g
Błonnik

Burakowa komosa z sosem chrzanowym

Kuchnia:

    Wprost idealne połączenie smaków, które stanowi przepyszny posiłek obiadowy. W mniejszej porcji może także służyć jako lekka sałatka. Jeśli chcecie, by była jeszcze bardziej treściwa, dodajcie podprażone orzechy włoskie lub pestki dyni. Smacznego! :)

    • 60 minut
    • Porcje 8
    • Łatwy

    Sposób przygotowania:

    KROK 1: Nagrzej piekarnik do 200 st. C.

    KROK 2: Buraki obierz ze skórki i pokrój w dość drobną kostkę. Wymieszaj je z tymiankiem, miodem, oliwą i solą. Umieść je w naczyniu żaroodpornym, przykryj folią aluminiową i piecz przez koło 20 minut. Po tym czasie usuń folię i piecz przez kolejne 20 minut.

    KROK 3: Cebulę obierz i pokrój w piórka. Natkę pietruszki posiekaj.

    KROK 4: W rondelku rozpuść masło i zeszklij na nim pokrojoną cebule. Następnie dodaj przepłukaną na sicie komosę ryżową i mieszając z cebulą podpraż ją kolejną minutę. Po tym czasie dodaj sok z buraka i bulion warzywny. Zmniejsz ogień, przykryj przykrywką i gotuj przez około 25 minut lub do momentu, aż komosa wchłonie cały płyn.

    KROK 5: Po tym czasie zdejmij garnek z ognia i delikatnie wmieszaj w całość serek wiejski wraz z posiekaną natką pietruszki. Dopraw całość do smaku solą, pieprzem.

    KROK 6:
    W małej miseczce wymieszaj ze sobą jogurt grecki i zetrzyj na tarce o małych oczkach świeży chrzan. (możesz też dodać gotowego ze słoika). Dopraw solą i pieprzem.

    KROK 7: Przed podaniem wyłóż komosę do miseczki, następnie dodaj buraki. Całość polej sosem chrzanowym.

    Smacznego!

    (Odwiedzony 1 896 razy, 1 wizyt dzisiaj)

    Ania Kowalczyk

    Pomysłodawca i twórca Naszej Kaszy. Więcej informacji znajdziesz w zakładce "o mnie" :)

    poprzedni
    Lekki omlet jaglany z jabłkiem i jogurtem
    następny
    Grillowany bakłażan faszerowany serowo-ziołową kaszą jaglaną

    Dodaj Komentarz