Burgery z awokado z kaszą jaglaną

Udostępnij w social mediach:

Albo po prostu skopiuj i prześlij ten link

Składniki

280g Awokado 2 sztuki
180g Kasza jaglana, sucha 1 szklanka
50g Cebula 1 mała sztuka
0,5g Sól biała 1 szczypta
4g Pieprz czarny 4 szczypty
10g Papryczka chili 1/2 sztuki
5g Bazylia, świeże liście 1 gałązka
2g Oregano 1 łyżeczka
16g Bułka tarta 2 łyżki stołowe
60g Sezam, nasiona 6 łyżek stołowych

Wart. odżywcza / 100g

384
Energia
10g
Białko
44g
Węgl.
21g
Tłuszcze
6g
Błonnik

Burgery z awokado z kaszą jaglaną

Cechy:
    Kuchnia:

      Kolejna wegetariańska wersja tradycynych, mięsnych kotlecików. Tym razem w nieco oryginalnej werjsi z awokado i kasza jaglaną. Są pożywne, smaczne, a co najważniejsze - można je jeść bez wyrzutów sumienia, gdyż danie to jest również zdrowe. Jeśli macie ochotę, przyrządźcie domowy sos czosnkowy lub pomidorowy. Sprawdzi się tu wspaniale

      • 40 minut
      • Porcje 4
      • Łatwy

      Sposób przygotowania:

      KROK 1: Cebulę obierz, posiekaj i zeszklij na patelni z odrobiną oleju. Kaszę jaglaną przelej wrzątkiem i gotuj do miękkości według przepisu producenta umieszczonego na opakowaniu.

      KROK 2: Do miski przenieś miąższ z awokado, najlepiej by był on pokrojony w kostkę. Dodaj do niego ostudzoną kaszę jaglaną oraz podprażoną cebulkę. Wymieszaj.
      Dodaj sól i posiekany mały pęczek wybranego zioła. Może to być kolendra lub koperek.

      KROK 3: Do całkowitego połączenia wszystkich składników do masy dodaj około 1-2 łyżki bułki tartej. Dokładnie wymieszaj.

      KROK 4: Z masy formuj małe kotleciki. Każdy obtocz dokładnie w sezamie. Piecz w rozgrzanym piekarniku do 200 st. C przez 20 minut. Po 10 minutach obróć na druga stronę.

      *Podawaj w pełnoziarnistej bułce z ulubionymi warzywami lub bez pieczywa na sałacie rzymskiej.

      Smacznego!

      (Odwiedzony 1 527 razy, 1 wizyt dzisiaj)
      poprzedni
      Koktajl malinowy z quinoa i masłem orzechowym
      następny
      Kasza jaglana z burakiem, jabłkiem i pestkami dyni

      Dodaj Komentarz