Burgery z kaszy jaglanej i zielonego groszku

Udostępnij w social mediach:

Albo po prostu skopiuj i prześlij ten link

Składniki

50g Kasza jaglana, sucha
140g Groszek zielony Użyłam mrożonego
80g Cebula 1 sztuka
5g Czosnek duży 1 ząbek
20g Olej rzepakowy uniwersalny 2 łyżki stołowe
12g Natka pietruszki, siekana 1 łyżka stołowa
3g Zioła prowansalskie 1 łyżeczka
4g Papryka wędzona 2 szczypty
2g Sól himalajska, różowa 2 szczypty
4g Pieprz czarny 4 szczypty
40g Płatki owsiane górskie 4 łyżki stołowe

Wart. odżywcza / 100g

139
Energia
5g
Białko
24g
Węgl.
4g
Tłuszcze
4g
Błonnik

Burgery z kaszy jaglanej i zielonego groszku

Kuchnia:

    Propozycja na nienudny obiad, który będzie miłą odmianą od zwyczajowego mięsnego kotleta. Szybkie i pożywne danie może służyć jako burger z towarzystwie pełnoziarnistej bułki lub jako główny składnik dania obiadowego. Smacznego! :)

    • 30 minut
    • Porcje 4
    • Średni

    Sposób przygotowania:

    KROK 1: Zamrożony groszek ugotuj na parze. W międzyczasie, uprzednio podprażoną kaszę jaglaną ugotuj w rondelku według przepisu producenta zamieszczonego na opakowaniu produktu.

    KROK 2: Cebulę obierz i pokrój w drobną kosteczkę. Czosnek również obierz.

    KROK 3: Na patelni rozgrzej olej i zeszklij na niej cebulę.

    KROK 4: Do misy blendera włóż ugotowaną kaszę jaglaną, groszek, cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Całość zmiksuj na gładką masę.

    KROK 5: Płatki owsiane zmiel na mąkę w młynku do kawy. Następnie obtaczaj w nich uformowane w dłoniach kotlety.

    KROK 6: Obtoczone w owsie kotlety smaż na patelni bez tłuszczu do lekkiego przyrumienienia po około 1,5 minuty z każdej strony.

    Smacznego!

    (Odwiedzony 8 348 razy, 2 wizyt dzisiaj)
    poprzedni
    Zupa buraczkowa z chrzanem i kaszą gryczaną
    następny
    Cytrynowe muffinki z makiem

    Dodaj Komentarz