Udostępnij w social mediach:

Albo po prostu skopiuj i prześlij ten link

Składniki

60g Quinoa, komosa ryżowa, sucha 1/3 szklanki
1 sztuka Cebula czerwona
8 sztuk Pieczarki
1 puszka Fasola czerwona, konserwowa
1 sztuka Burak
5 łyżek Orzechy włoskie, tarte
szczypta Sól biała
szczypta Pieprz czarny
1 łyżeczka Kmin rzymski
1 łyżeczka Papryka ostra, mielona
1 łyżeczka Papryka słodka wędzona
3 łyżki Oliwa z oliwek

Wart. odżywcza / 100g

138
Energia
6,4g
Białko
12,9g
Węgl.
7,4g
Tłuszcz
4g
Błonnik
Burgery z komosą ryżową, fasolą i burakiem

Burgery z komosą ryżową, fasolą i burakiem

Kolejna pyszna alternatywa dla osób preferujących dania bezmięsne. Oczywiście nie bylibyśmy sobą, gdybyśmy nie wzbogacili tej potrawy o roślinny zamiennik pełnowartościowego białka, czyli komosę ryżową! Jak zwykle u nas na talerzu jest nie tylko smacznie, ale i zdrowo. Smacznego dnia kochani!

  • 70 minut
  • Porcje 8
  • Średni

Sposób przygotowania:

KROK 1: Na patelni rozgrzej oliwę. Obraną cebulę pokrój w kostkę, a pieczarki w talarki.

KROK 2: Komosę ugotuj zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu.

KROK 3: Na patelnię wrzuć cebulę, dopraw solą, pieprzem i smaż przez ok. 5 minut. Kolejno dodaj pieczarki i smaż do momentu całkowitego odparowania wody.

KROK 4: Fasolę odcedź na sitku i dokładnie opłucz z zalewy. Wrzuć ją do misy blendera i rozdrobnij na dość duże kawałki. Fasolę przełóż na patelnię i podsmaż. Buraka obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.

KROK 5: Warzywa z patelni przełóż do miski. Dodaj odcedzoną komosę, startego buraka, sól, pieprz, wędzoną i ostrą paprykę, kumin i wymieszaj. Następnie dodaj tarte orzechy i ponownie wymieszaj.

KROK 6: Tak przygotowaną masę wsadź do lodówki na ok. 20 minut. W tym czasie nagrzej piekarnik do 190 stopni C, a blachę wyłóż papierem do pieczenia.

KROK 7: Masę wyjmij z lodówki i wilgotnymi dłońmi formuj kotlety. Ułóż je na blaszce do pieczenia i każdego z wierzchu nasmaruj oliwą. Piecz przez ok. 30-45 minut (w zależności od wielkości kotletów).

*Jeśli lubisz ostrzejsze potrawy, do masy możesz dodać trochę tabasco.

Smacznego!

(Odwiedzony 1 107 razy, 1 wizyt dzisiaj)

Ania Kowalczyk

Pomysłodawca i twórca Naszej Kaszy. Więcej informacji znajdziesz w zakładce "o mnie" :)

poprzedni
Kukurydziane pancakes z makiem w polewie jogurtowej
następny
Hummus z bobu i kaszy jaglanej

Dodaj Komentarz