Sposób przygotowania:
KROK 1: Kaszę ugotuj w osolonej wodzie zgodnie z informacją zamieszczoną na opakowaniu produktu.
KROK 2: Cebulę obierz i posiekaj.
KROK 3: Fasolę oraz kukurydzę odsącz z zalewy i opłucz pod bieżącą wodą, a następnie zblenduj połowę fasoli na gładką masę.
KROK 4: Nasiona słonecznika oraz płatki owsiane zmiel w młynku lub rozdrobnij w blenderze.
KROK 5: Kaszę, fasolę, kukurydzę, cebulę, nasiona, płatki, koncentrat, tłuszcz oraz przyprawy przełóż do miski i wymieszaj.
KROK 6: Zwilżonymi dłońmi formuj kotlety i układaj je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie wstaw ją do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piecz przez około 30 minut. W połowie pieczenia odwróć kotlety na drugą stronę.
KROK 7: Pomidora oraz ogórka umyj i pokrój na plastry.
KROK 8: Pieczywo przekrój na pół i posmaruj ketchupem. Na dolnej połówce bułki ułóż sałatę, warzywa oraz kotleta. Przykryj drugą połówką i przełóż na talerz.
Porady Tomka:
* Żeby zniwelować gorzkawy posmak kaszy jaglanej, warto przed ugotowaniem podprażyć ją na suchej patelni, aż do momentu wydzielenia się przyjemnego zapachu, a następnie wypłukać kaszę w zimnej wodzie. Można też zamiast tego wypłukać ją w gorącej, a następnie zimnej wodzie.
** Pieczywo możesz podgrzać w opiekaczu do pieczywa lub usmażyć do zrumienienia na beztłuszczowej patelni.
Smacznego!
Ten i wiele innych inspirujących przepisów z wykorzystaniem kaszy znajdziesz w naszym nowym systemie dietetycznym: Peater.net
2 Comments Ukryj Komentarze
to jest porcja dla 1 osoby?
Tak, to jest porcja dla 1 osoby 🙂