Udostępnij w social mediach:

Albo po prostu skopiuj i prześlij ten link

Składniki

3 szt. Młode buraczki
30g Kasza gryczana palona
50g Ser Feta
1 łyżka stołowa Słonecznik, pestki łuskany
2 garście Kiełki rzodkiewki
Dressing
3 łyżki Oliwa z oliwek
1 łyżeczka Miód pszczeli
2 łyżki Ocet balsamiczny
szczypta Sól biała
szczypta Pieprz czarny, grubomielony
1/2 łyżeczki Musztarda
1 ząbek Czosnek
szczypta Cynamon mielony
szczypta Kardamon

Wart. odżywcza / 100g

238
Energia
6,4g
Białko
18,9g
Węgl.
16g
Tłuszcze
2,4g
Błonnik
Carpaccio z młodych buraków z fetą, kaszą gryczaną i prażonym słonecznikiem

Carpaccio z młodych buraków z fetą, kaszą gryczaną i prażonym słonecznikiem

Kuchnia:

    Zostały wam buraczki z wczorajszej botwiny do zupy? Jeśli tak to niskim nakładem pracy i produktów można zrobić smaczną przekąskę również z kaszą ;) My użyliśmy gryczanej ale Wy możecie dodać tę, którą lubicie najbardziej. Smacznego :)

    • 40 min
    • Porcje 1
    • Łatwy

    Sposób przygotowania:

    KROK 1. Zawiń w folię aluminiową i piecz do miękkości buraczki w temperaturze 180*C. Ugotuj w lekko osolonej wodzie kaszę gryczaną paloną. Upraż na suchej patelni pestki słonecznika.

    KROK 2. Do małej miseczki wlej ocet balsamiczny, dodaj czosnek, sól, pieprz, musztardę, miód. Wszystko dokładnie wymieszaj, następnie minimalnym strumieniem dolewaj oliwę energicznie mieszając trzepaczką

    KROK 3. Obierz i pokrój w cienkie plasterki buraczki, ułóż na talerzu cienką warstwę, pokrywając niemalże całą powierzchnię, polej dressingiem, następnie posyp kaszą, pokrusz fetą i pestkami słonecznika. Na koniec możesz dodać kiełki rzodkiewki.

    (Odwiedzony 1 229 razy, 1 wizyt dzisiaj)

    Tomasz Antoniszyn

    Z zamiłowania kucharz i fotograf kulinarny. Jestem wręcz kulinarnym freakiem, który łączy ze sobą nietypowe i nieoczywiste smaki. Więcej w zakładce "o nas".

    poprzedni
    Zupa botwinkowa z pęczakiem
    następny
    Szakszuka z pęczakiem

    Dodaj Komentarz