Chleb z kaszą gryczaną i słonecznikiem

Udostępnij w social mediach:

Albo po prostu skopiuj i prześlij ten link

Składniki

360g Woda ciepła 1,5 szklanki
24g Miód pszczeli 2 łyżeczki
25g Drożdże piekarskie, prasowane
500g Mąka pszenna, typ 500
50g Kasza gryczana, sucha 1/2 torebki
80g Słonecznik, pestki 8 łyżek stołowych

Wart. odżywcza / 100g

394
Energia
13g
Białko
72g
Węgl.
7g
Tłuszcze
3g
Błonnik

Chleb z kaszą gryczaną i słonecznikiem

Cechy:
    Kuchnia:

      Pyszny chleb z lekką goryczką, za którą odpowiedzialny jest dodatek kaszy gryczanej. Najlepiej będzie podprażyć pestki słonecznika przez wrzuceniem ich do chleba. Dzięki temu dadzą nam lekko orzechowy posmak.

      • 1,5 godziny
      • Porcje 6
      • Średni

      Sposób przygotowania:

      KROK 1: W ciepłej, ale nie gorącej wodzie rozpuść miód, sól i świeże drożdże. Dodaj: mąkę tortową i pół woreczka ugotowanej ostudzonej kaszy gryczanej prażonej. Wyrabiaj do momentu, aż ciasto będzie odchodzić od ręki. Odstaw do wyrośnięcia.

      KROK 2: Po tym czasie ciasto jeszcze raz zagnieć i wyrób, a w trakcie wyrabiania dodaj pestki słonecznika. Następnie przełóż do wysmarowanej olejem keksówki. Odstaw do wyrośnięcia, następnie posmaruj wodą wierzch chleba i lekko przyciśnij.

      KROK 3: Piecz w nagrzanym piekarniku do 200 st. C. przez około 1 godzinę, a następnie zmniejsz temperaturę do 180 st. C i piecz jeszcze 30 minut.

      KROK 4: Po upieczeniu wyjmij chleb z piekarnika, po 10 minutach wyciągnij chleb z blachy.

      Smacznego

      (Odwiedzony 2 474 razy, 1 wizyt dzisiaj)
      poprzedni
      Gryczany budyń z czekoladową nutą
      następny
      Bezglutenowa pizza na spodzie z komosy ryżowej

      3 Comments Ukryj Komentarze

      Dodaj Komentarz