Chlebek dyniowy z mąką jaglaną

Udostępnij w social mediach:

Albo po prostu skopiuj i prześlij ten link

Składniki

350g Dynia
100g Jaja kurze surowe 2 sztuki
72g Miód pszczeli
100g Olej rzepakowy uniwersalny
200g Mąka jaglana
4g Proszek do pieczenia 1 płaska łyżeczka
20g Orzechy włoskie, tarte
3g Soda oczyszczona pół łyżeczki
2g Cynamon mielony
duża szczypta Kardamon
duża szczypta Gałka muszkatołowa, mielona

Wart. odżywcza / 100g

253,91g
Energia
5,72g
Białko
14,9g
Węgl.
25,99g
Tłuszcze
2,98
Błonnik

Chlebek dyniowy z mąką jaglaną

Cechy:
    Kuchnia:

      Nie jestem pewna, czy to chlebek czy już ciasto ale wiem jedno, to będzie mój kolejny, dyniowy hit!

      • 90 minut
      • Porcje 8
      • Średni

      Sposób przygotowania:

      KROK 1: Dynię pokrój na małe kawałki, połóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 220 st. Piecz przez około 30 minut do miękkości. Upieczoną dynię wyjmij, oddziel miąższ i zmiksuj go blenderem na gładkie puree.

      KROK 2: Puree połącz z miodem, olejem i jajami, dokładnie miksując całość.

      KROK 3: Do drugiego naczynia przesiej mąkę, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Dodaj tarte orzechy oraz przyprawy.

      KROK 4: Suche składniki przełóż do miski z dynią i dokładnie połącz wszystko. Masę przelej do formy wyłożonej pergaminem i piecz do suchego patyczka, ok. 40-50 minut w temperaturze 190 st.

       

      Wskazówki:
      Jeśli samodzielnie przygotowujesz mąkę z kaszy, najpierw podpraż ją na suchej patelni. Ja zrobiłam wersję z kruszonką, lecz jeśli bardziej uważasz na kalorie, pozostań przy przepisie 🙂

       

      (Odwiedzony 5 226 razy, 1 wizyt dzisiaj)

      Ania Kowalczyk

      Pomysłodawca i twórca Naszej Kaszy. Więcej informacji znajdziesz w zakładce "o mnie" :)

      poprzedni
      Gryczane wrapy z warzywami
      następny
      Jesienny koktajl dyniowy z kaszą jaglaną

      13 Comments Ukryj Komentarze

      Paulino, jak najbardziej możesz zastąpić mąkę jaglaną na ryżową. Wydaje mi się, że nawet w tej samej proporcji, lecz sprawdzaj konsystencję ciasta, dosypując mąkę stopniowo. Jeśli chodzi o słodzidła, to jak najbardziej możesz zamieniać na dowolne, syrop klonowy, z agawy, karobowy itp. 🙂

      Dodaj Komentarz