Udostępnij w social mediach:

Albo po prostu skopiuj i prześlij ten link

Składniki

300g Suszone daktyle
100g Płatki owsiane bezglutenowe
120g Mąka jaglana
150g Ksylitol
50g Migdały
20g Siemię lniane
2 łyżeczki Soda oczyszczona
1 łyżeczka Cynamon mielony
1/4 szklanki Mleko spożywcze, 2% tł. w wersji wegańskiej użyj migdałowego
szczypta Sól himalajska, różowa
100g Olej kokosowy
1 łyżeczka Ocet jabłkowy

Wart. odżywcza / 100g

334
Energia
5g
Białko
55g
Węgl.
15g
Tłuszcze
5g
Błonnik
Chlebek jaglano – daktylowy

Chlebek jaglano – daktylowy

Przepyszny chlebek, który robi się prawie sam. Jedynie o czym musisz pamiętać, to namoczyć daktyle na noc, by odpowiednio zmiękły i nabrały smaku. Świetnie smakuje z domowym twarożkiem i owocami lub z masłem orzechowym i bananem! Wprost uwielbiamy te połączenia smaków. Pozwólcie sobie na chwilę zdrowej przyjemności :) Smacznego!

  • 130 minut
  • Porcje 10
  • Średni

Sposób przygotowania:

KROK 1: Przez noc namocz daktyle w wodzie o temperaturze pokojowej.

KROK 2: Następnego dnia nagrzej piekarnik do 180 st. C i przygotuj prostokątną blaszkę do pieczenia chleba. Siemię lniane namocz w 5 łyżkach ciepłej wody.

KROK 3: W jednej misce wymieszaj mąkę jaglaną, płatki owsiane, sól, cynamon i ksylitol. W drugiej misce wymieszaj trzepaczką mleko i ocet jabłkowy aż pojawią się bąbelki. Następnie do mleka dodaj płynny olej kokosowy i żel z siemienia lnianego.

KROK 4: Delikatnie połącz suche i mokre składniki. Daktyle odsącz i pokrój na mniejsze części, a następnie dodaj z rozdrobnionymi orzechami do miski z pozostałymi składnikami.

KROK 5: Przełóż masę do blaszki i piecz przez 55-60 minut. Jeżeli zauważysz, że wierzch chlebka się przypala przykryj chlebek folią aluminiową w czasie pieczenia.

KROK 6: Kiedy chlebek całkowicie wystygnie delikatnie wyjmij go z blaszki.

Smacznego!  

(Odwiedzony 12 247 razy, 1 wizyt dzisiaj)
poprzedni
Śniadaniowa kasza jęczmienna z konfiturą porzeczkową i dodatkami
następny
Wegetariańskie pieczone papryki z kaszą gryczaną i soczewicą

17 Comments Ukryj Komentarze

Witam.
Czym mogę zastąpić ocet jabłkowy? Chlebek będzie również dla 20 mies dziecka i wolałabym octu unikać. Pozdrawiam

Ocet jabłkowy nie jest szkodliwym produktem, tym bardziej, jeśli jest to tylko 1 łyżeczka na cały chlebek. Możesz go zastąpić np sokiem z cytryny

Oczywiście mielone siemię lnianie będzie też dobrym rozwiązaniem, łatwiej powstanie żelowy zastępnik jaja 🙂

Dodaj Komentarz