Ciasteczka bakaliowe z kaszą jaglaną

Udostępnij w social mediach:

Albo po prostu skopiuj i prześlij ten link

Składniki

1 szklanka Kasza jaglana, sucha
1 szklanka Płatki owsiane górskie
3 łyżki stołowe Żurawina suszona
2 łyżki stołowe Dynia, pestki
40g Migdały
1 łyżeczka Cynamon mielony
1 łyżeczka Proszek do pieczenia
1 szczypta Sól himalajska, różowa
2 średnie sztuki Banan
2 łyżki stołowe Masło orzechowe
1 łyżka stołowa Syrop klonowy
2 łyżki stołowe Siemię lniane
40g Olej kokosowy
kilka kropel Aromat waniliowy

Wart. odżywcza / 100g

335
Energia
7,6g
Białko
42,8g
Węgl.
16,4g
Tłuszcze
5g
Błonnik

Ciasteczka bakaliowe z kaszą jaglaną

Kuchnia:

    Przepyszne ciasteczka, które z całą pewnością zagoszczą u Was na dłużej. Niezwykle sycące i wartościowe, będą świetnym deserem zarówno dla małych, jak i dużych. Spróbujcie przekąsić coś zdrowego! :)

    • 40 minut
    • Porcje 8
    • Łatwy

    Sposób przygotowania:

    KROK 1: Kaszę jaglaną upraż na suchej patelni a następnie zmiel ją na mąkę razem z płatkami owsianymi.

    KROK 2: Posiekaj drobniej suszoną żurawinę, pestki dyni oraz migdały.

    KROK 3: W dużej misce wymieszaj zmieloną jagłę i płatki owsiane, cynamon, proszek do pieczenia i sól.

    KROK 4: W drugiej misce umieść obrane banany i zmiażdż je na dość gładką papkę. Dodaj do niej masło orzechowe, syrop klonowy, siemię lniane, stopiony olej kokosowy i aromat waniliowy.

    KROK 5: Połącz mokre składniki z suchymi i wymieszaj dokładnie. Na koniec dodaj suszoną żurawinę, pestki dyni i migdały. Jeszcze raz wymieszaj.

    KROK 6: Na wyłożoną papierem do pieczenia blache wykładaj kulki wielkości kasztana. Pod koniec spłaszcz je lekko dłonią w celu nadania im ciastkowego kształtu. W staw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C z termoobiegiem i piecz około 10-15 minut do momentu, aż staną się złociste.

    KROK 7: Po tym czasie wyjmij z piekarnika i ostudź na blaszce (zaraz po upieczeniu sa bardzo miękkie i mogą się rozpadać, po wystygnięciu twardnieją).

    *1 ciastko waży około 35g

    Smacznego!

    (Odwiedzony 6 663 razy, 1 wizyt dzisiaj)

    Ania Kowalczyk

    Pomysłodawca i twórca Naszej Kaszy. Więcej informacji znajdziesz w zakładce "o mnie" :)

    poprzedni
    Zdrowy shake a’la Nutella
    następny
    Gryczana tarta z karmelizowaną gruszką

    5 Comments Ukryj Komentarze

    Dodaj Komentarz