Sposób przygotowania:
KROK 1: Kaszę jaglaną upraż na suchej patelni a następnie zmiel ją na mąkę razem z płatkami owsianymi.
KROK 2: Posiekaj drobniej suszoną żurawinę, pestki dyni oraz migdały.
KROK 3: W dużej misce wymieszaj zmieloną jagłę i płatki owsiane, cynamon, proszek do pieczenia i sól.
KROK 4: W drugiej misce umieść obrane banany i zmiażdż je na dość gładką papkę. Dodaj do niej masło orzechowe, syrop klonowy, siemię lniane, stopiony olej kokosowy i aromat waniliowy.
KROK 5: Połącz mokre składniki z suchymi i wymieszaj dokładnie. Na koniec dodaj suszoną żurawinę, pestki dyni i migdały. Jeszcze raz wymieszaj.
KROK 6: Na wyłożoną papierem do pieczenia blache wykładaj kulki wielkości kasztana. Pod koniec spłaszcz je lekko dłonią w celu nadania im ciastkowego kształtu. W staw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C z termoobiegiem i piecz około 10-15 minut do momentu, aż staną się złociste.
KROK 7: Po tym czasie wyjmij z piekarnika i ostudź na blaszce (zaraz po upieczeniu sa bardzo miękkie i mogą się rozpadać, po wystygnięciu twardnieją).
*1 ciastko waży około 35g
Smacznego!
5 Comments Ukryj Komentarze
Kaszy jaglanej nie gotujemy?
Nie gotujemy kaszy jaglanej. Surową, mielimy w młynku do kawy na mąkę. 🙂
A co zamiast masła orzechowego można dodać?
proponuję zwykłe masło, bądź olej 🙂