Ciastko jaglane z pieczoną nektarynką

Udostępnij w social mediach:

Albo po prostu skopiuj i prześlij ten link

Składniki

140g Kasza jaglana, sucha
100g Jogurt naturalny 2% tł. 4 łyżki stołowe
3g Kurkuma 1/2 łyżeczki
4g Cynamon mielony łyżeczka
1g Kardamon
2g Goździki 1/2 łyżeczki zmiażdżonych w moździerzu
25g Syrop klonowy 2,5 łyżki stołowej
45g Rodzynki sułtańskie 3 łyżki stołowe
125g Nektarynka 1 duża sztuka

Wart. odżywcza / 100g

135
Energia
4g
Białko
29g
Węgl.
1g
Tłuszcze
2g
Błonnik

Ciastko jaglane z pieczoną nektarynką

Cechy:
    Kuchnia:

      Pyszne i słodkie danie. Może służyć jako cudownie pachnące śniadanie, jak i zasłużony po całym dniu deser. Pachnie zgrabnie przeplatającymi się zapachami lata i zimy. Do tego jest wartościowe i bardzo odżywcze, dzięki dodatkowi kaszy jaglanej. Smacznego! :)

      • 45 minut
      • Porcje 6
      • Średni

      Sposób przygotowania:

      KROK 1: Poprzedniego dnia na wieczór ugotuj kaszę jaglaną na gęsto. Gdy cała woda zostanie wchłonięta przez kaszę, dodaj do niej przyprawy (1/2 porcji cynamonu) i wymieszaj dokładnie. Gdy kasza lekko ostygnie dodaj jogurt i odrobinę syropu klonowego.

      KROK 2: Masę jaglaną włóż do krążka od okrągłej formy leżącego na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstaw na noc do lodówki.

      KROK 3: Następnego dnia pokrój owoce w dość cienkie plasterki, posyp cynamonem i duś na patelni z dodatkiem odrobiny syropu klonowego, na dość dużym ogniu podlewając co chwila wodą, aby się nie przypaliły. Tak przygotowane owoce nakładaj na wierzch jaglanego spodu.

      KROK 4: Wstaw ciasto do nagrzanego do 180 st. piekarnika na około 20 minut.

      Smacznego!

      (Odwiedzony 3 839 razy, 1 wizyt dzisiaj)
      poprzedni
      Soczyste piersi z kurczaka faszerowane kuskusem
      następny
      Lody jaglane z mango

      2 Comments Ukryj Komentarze

      Czy nektarynki mają się wtopić w masę? Zdjęcie sugeruje, że tak, jednak chłopski rozum podpowiada, że masa będzie zbyt zwarta i owoce będą odstawać.

      Tak, tak, nektarynki mają nieco wtopić się w masę, chociaż nie muszą. Ja chciałam uzyskać efekt wtopienia się owoców, także nieco im w tym pomogłam. Trzeba nieco „posiłować” się z ciastem, jednak efekt ten jest jak najbardziej do osiągnięcia. Pozdrawiam serdecznie i życzę smacznego 🙂

      Dodaj Komentarz