Sposób przygotowania:
KROK 1: Buraka obierz i owiń folią aluminiową. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok. 1 godzinę. Upieczonego, ale nadal lekko twardego buraka posiekaj w malakserze, jego struktura może przypominać tę na surówkę 😉
KROK 2: Mąkę przesiej razem z cukrem, kakao, proszkiem i sodą. Dodaj mleko, olej, jajka i całość dokładnie wymieszaj trzepaczką lub mikserem. Dodaj startego buraka i połącz wszystkie składniki.
KROK 3: Ciasto przelej do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz ok. 45 minut.
KROK 4: Wedle uznania, gotowe i ostudzone ciasto posyp startą na tarce czekoladą i udekoruj malinami.
Wskazówki:
Ciasto może wydawać się bardzo rzadkie, ale nie przejmuj się. Wszystko się ładnie upiecze.
Nie lubię zbyt słodkich ciast, więc jeśli chcesz, dodaj więcej cukru.
6 Comments Ukryj Komentarze
A czy zamiast mąki jaglanej można dodać sojowa lub kukurydziana? Pozdrowienia 🙂
jasne, próbuj! 😉
czy mąkę jaglaną można uzyskać mieląc kaszę jaglaną?
Jasne, ale upraż wcześniej ja na suchej patelni aby pozbyć sie ewentualnej goryczki 😉
Czy mleko kokosowe sprawdzi się w tym przepisie?
może nieco zagęścić całą masę, ale spróbuj! myślę, że fajnie wpłynie na smak 🙂