Ciasto czekoladowe z burakiem

Udostępnij w social mediach:

Albo po prostu skopiuj i prześlij ten link

Składniki

150g Burak duża sztuka
190g Mąka jaglana 1 1/4 szklanki
230ml Mleko spożywcze, 2% tł. 1 szkanka
100g Jaja kurze surowe 2 sztuki
60g Olej rzepakowy uniwersalny 1/3 szklanki
70g Kakao 16%, proszek pół szklanki
100g Cukier brązowy pół szklanki
5g Soda oczyszczona 1 łyżeczka
3g Proszek do pieczenia, bezglutenowy pół łyżeczki
120g Maliny szklanka

Wart. odżywcza / 100g

177
Energia
5g
Białko
24g
Węgl.
7g
Tłuszcze
1,5g
Błonnik

Ciasto czekoladowe z burakiem

Cechy:
    Kuchnia:

      Bardzo lubię warzywne dodatki do ciasta, chociaż są osoby które na ten pomysł kręcą nosem. Od dzisiaj burak, obok ciasta marchewkowego, dyniowego czy z cukinii zajmuje honorowe miejsce.

      • 115 minut
      • Porcje 12
      • Średni

      Sposób przygotowania:

      KROK 1: Buraka obierz i owiń folią aluminiową. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok. 1 godzinę. Upieczonego, ale nadal lekko twardego buraka posiekaj w malakserze, jego struktura może przypominać tę na surówkę 😉

      KROK 2: Mąkę przesiej razem z cukrem, kakao, proszkiem i sodą. Dodaj mleko, olej, jajka i całość dokładnie wymieszaj trzepaczką lub mikserem. Dodaj startego buraka i połącz wszystkie składniki.

      KROK 3: Ciasto przelej do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz ok. 45 minut.

      KROK 4: Wedle uznania, gotowe i ostudzone ciasto posyp startą na tarce czekoladą i udekoruj malinami.

       

      Wskazówki:
      Ciasto może wydawać się bardzo rzadkie, ale nie przejmuj się. Wszystko się ładnie upiecze.
      Nie lubię zbyt słodkich ciast, więc jeśli chcesz, dodaj więcej cukru.

      (Odwiedzony 3 431 razy, 1 wizyt dzisiaj)
      poprzedni
      Kotlety z kurczakiem, kaszą gryczaną i brokułami
      następny
      Gryczane gnocchi z sosem maślano-pomidorowym

      6 Comments Ukryj Komentarze

      Dodaj Komentarz