Ciasto z owocami i kaszą kuskus

Udostępnij w social mediach:

Albo po prostu skopiuj i prześlij ten link

Składniki

250g Kasza kuskus 1 szklanka
500g Jogurt naturalny 2% tł.
100g Cukier
200g Śliwki ok 4 średnich sztuk
170g Brzoskwinia 2 sztuki
30g Cukier puder 3 łyżki
150g Jaja kurze surowe 3 sztuki

Wart. odżywcza / 100g

210
Energia
8g
Białko
39g
Węgl.
3g
Tłuszcze
1g
Błonnik

Ciasto z owocami i kaszą kuskus

Cechy:
    Kuchnia:

      Pyszne, pachnące latem ciasto ukrywające w swej podstawie kaszę kuskus. Świetna alternatywa dla zwykłej mąki. Goście będą zachwyceni. Zobaczycie! :)

      • 50 minut
      • Porcje 10
      • Łatwy

      Sposób przygotowania:

      KROK 1: Kaszę kuskus wysyp do miski i zalej wrzącą wodą ok. 1 cm ponad poziom kaszy. Przykryj talerzem, by spęczniała (ok. 5-10 minut).

      KROK 2: Do większej miski przełóż jogurt naturalny. Dodaj do niego napęczniały kuskus, cukier i całość dobrze wymieszaj.

      KROK 3: Dobrze wymieszaną masę przełóż do okrągłej, małej formy. Na kaszę wyłóż śliwki i brzoskwinie. Ciasto wstaw do nagrzanego do 200 st. C piekarnika i piecz przez około 30 minut.

      KROK 4: Żółtka oddziel od białek. Z nich ubijaj pianę, a pod koniec ubijania dodaj 3 łyżki cukry pudru. Pod koniec pieczenia (ok 5-7 minut) nałóż na wierzch ciasta uprzednio ubite białka. Wstaw do piekarnika, zostaw do końca czasu pieczenia ciasta. Z masy białkowej powinna powstać dość krucha, delikatna mini-beza.

      *Ciasto udekoruj listkami mięty, a całość posyp delikatnie cukrem pudrem.

      **Do ciasta możesz użyć dowolnych owoców np. wiśni lub rabarbaru.

      Smacznego!

      (Odwiedzony 3 913 razy, 1 wizyt dzisiaj)
      poprzedni
      Kotlety jajeczne z kaszą jaglaną
      następny
      Sałatka z pomarańczą i fenkułem na bulgurze

      6 Comments Ukryj Komentarze

      Czy kuskus podczas pieczenia opadnie na dno formy? Bowiem na zdjęciu wygląda jakby wszystko było wykladane na blachę warstwami, a nie wymieszane w jednej misce?

      Dodaj Komentarz