Udostępnij w social mediach:

Albo po prostu skopiuj i prześlij ten link

Składniki

2 sztuki Cukinia zielona średniej wielkości
20g Olej rzepakowy uniwersalny
200g Mięso wołowe chude części np. rostbef; mielone
1/2 sztuki Cebula
1/2 sztuki Papryka czerwona
200ml Przecier pomidorowy
2 łyżki Koncentrat pomidorowy, 30%
1/4 szklanki Kasza bulgur, sucha
1/4 łyżeczki Pieprz czarny mielony
1/4 szklanki Ser Cheddar o obniżonej zawartości tłuszczu

Wart. odżywcza / 100g

54
Energia
4g
Białko
5,2g
Węgl.
2,3g
Tłuszcze
1,1g
Błonnik
Cukiniowe łodzie nadziewane kaszą bulgur z wołowiną

Cukiniowe łodzie nadziewane kaszą bulgur z wołowiną

Cechy:

    Cukinia jest warzywem nie tylko smacznym i mającym szerokie zastosowanie kulinarne, ale także bardzo zdrowym. W połączeniu z kaszą bulgur i mięsem wołowym tworzy pełnowartościowy posiłek. Posypcie ją startym cheddarem i zapieczcie :) Czego chcieć więcej ?!

    • 60 minut
    • Porcje 2
    • Średni

    Sposób przygotowania:

    KROK 1: Nagrzej piekarnik do 200 st. C. Przekrój cukinie wzdłuż długości na równe części. Wydrąż miazgę z wnętrza i ją wyrzuć, natnij miąższ nożem.

    KROK 2: Na dużej patelni podsmaż na rozgrzanym oleju rzepakowym wołowinę wraz z  posiekaną cebulą i pokrojoną w kostkę papryką, na średnim ogniu przez około 6-8 minut lub dopóki mięso nie będzie kruche.

    KROK 3: Do garnka wlej sos pomidorowy (przecier wraz z koncentratem), przesyp kaszę bulgur, wymieszaj i dopraw pieprzem. Doprowadź zawartość naczynia do wrzenia. Następnie zredukuj ogień i gotuj bez przykrycia przez około 12-15 minut lub dopóki kasza będzie miękka. Wymieszaj powstałą salsę i wyłóż ją na dna połówek cukinii.

    KROK 4: Nafaszeruj cukinie składnikami z patelni i posyp je tartym serem cheddar, najlepiej o obniżonej zawartości tłuszczu. Ułóż łódeczki w naczyniu do pieczenia i pozostaw je w piekarniku na około 10-15 minut, aż do momentu gdy cukinie będą miękkie.

    *1 porcja to cała cukinia

    Smacznego!

    (Odwiedzony 793 razy, 1 wizyt dzisiaj)

    Tomasz Antoniszyn

    Z zamiłowania kucharz i fotograf kulinarny. Jestem wręcz kulinarnym freakiem, który łączy ze sobą nietypowe i nieoczywiste smaki. Więcej w zakładce "o nas".

    poprzedni
    Śniadaniowy wytrawny bowl z kaszą jaglaną
    następny
    Shakshuka na zielono

    2 Comments Ukryj Komentarze

    Danie pyszne, lekkie. Zrobilam podwojna porcje. Milam 5 cukin. Mimo to zostalo jeszcze farszu na ok.3 sztuki dodatkowe. W piekarniku trzymalam ok.25 minut. Cukinia wyszla al’dente. Jak dla mnie idealna 😁

    Danie pyszne, lekkie. Zrobilam podwojna porcje. Mialam 5 cukin. Mimo to zostalo jeszcze farszu na ok.3 sztuki dodatkowe. W piekarniku trzymalam ok.25 minut. Cukinia wyszla al’dente. Jak dla mnie idealna 😁

    Dodaj Komentarz