Udostępnij w social mediach:

Albo po prostu skopiuj i prześlij ten link

Składniki

SPÓD
100g Suszone daktyle
0,5 szklanki Słonecznik, pestki
1 szklanka Migdały, płatki
1 łyżka Kakao 16%, proszek
1 łyżka Miód pszczeli
KREM
1,5 szklanki Kasza jaglana, sucha
2 szklanki Mleko kokosowe
50ml Woda
szczypta Sól biała
120g Ksylitol
4 łyżeczki Sok z cytryny
3 łyżeczki Skórka z cytryny
1,5 łyżeczki Aromat waniliowy
1 łyżka Olej kokosowy
3 łyżeczki Mak niebieski
POLEWA
200g Mleczko kokosowe
1 łyżeczka Sok z cytryny
40g Ksylitol

Wart. odżywcza / 100g

350
Energia
9g
Białko
43g
Węgl.
20g
Tłuszcze
4g
Błonnik
Cytrynowe ciasto jaglane z makiem i kokosową polewą

Cytrynowe ciasto jaglane z makiem i kokosową polewą

Ze względu na fakt, iż kokosowy jagielnik wyjątkowo przypadł Wam do gustu, postanowiliśmy przygotować kolejne zdrowe ciasto na bazie kaszy jaglanej. Tym razem oprócz smaku kokosa i wanilii znajdziecie w nim również orzeźwiający aromat cytryny. A wszystko to dopełnia pyszna polewa, która po zastygnięciu wygląda i smakuje jak lukier. To idealny deser na weekendowy upał, ponieważ nie wymaga pieczenia! Smacznego! :)

  • 60 minut + czas chłodzenia
  • Porcje 12
  • Średni

Sposób przygotowania:

KROK 1: Przygotuj spód ciasta: Daktyle zalej wrzątkiem i odstaw na kilkanaście minut. W tym czasie słonecznik podpraż na patelni. Odcedzone daktyle, słonecznik, płatki migdałów, kakao i miód przełóż do misy blendera i miksuj do momentu uzyskania lepiącej się masy.

KROK 2: Spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia. Rozsmaruj na nim powstałą masę i wsadź do lodówki.

KROK 3: Masa: Kaszę jaglaną przepłucz kilkakrotnie wrzątkiem w celu pozbycia się goryczki. Następnie ugotuj ją do miękkości w mleku kokosowym z dodatkiem wody i odrobiny soli.

KROK 4: Ugotowaną kaszę przesyp na sitko w celu odciśnięcia nadmiaru płynu. Wrzuć ją do garnka, dodaj ksylitol, sok i startą skórkę z cytryny, aromat waniliowy, olej kokosowy i blenduj do momentu uzyskania gładkiej, gęstej masy. Następnie wrzuć mak i dokładnie wymieszaj. Powstałą masę wyłóż na schłodzony spód i dokładnie wyrównaj.

KROK 5: Polewa: Z puszki bardzo dobrze schłodzonego mleka kokosowego (najlepiej takiego, które było trzymane całą noc w lodówce) zbierz wierzchnią gęstą warstwę i przełóż do miski. Mniej niż 1/4 szklanki ksylitolu (ok. 40g) zmiel w młynku do kawy na puder. Dodaj do mleczka kokosowego wraz z łyżeczką soku z cytryny i miksuj do momentu połączenia się składników.

KROK 6: Gotową polewę rozprowadź na powierzchni ciasta i odstaw je do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc).

Smacznego!

(Odwiedzony 11 985 razy, 1 wizyt dzisiaj)
poprzedni
Jaglana panna cotta z musem jeżynowym
następny
Sałatka z komosą ryżową, karmelizowaną gruszką, gorgonzolą i orzechami

14 Comments Ukryj Komentarze

Moje właśnie wyładowało w lodowce – jedna wskazówka – trzeba schodzić masę z kaszy. Moja była za ciepła i lukier z góry szybko zaczął topnieć, ale szybko dałam do lodówki i z niecierpliwością czekam na wieczór 😀 Sam spod już obłędny w smaku 😀

Dziewczyny rewelacja!!! Jestem po pierwszym kawałku i walczę ze sobą czy nie zjeść więcej. Nie wiem jak wstawić fotkę ale wyglada jak na zdjęciu z różnica góry – ja użyłam cukru kokosowego, który jest biały. Pozdrawiam

Witam, w przepisie maci na mysli mleczko kokosowe z puszki czy normale z kartonu np. firmy Alpro? i czy ten ksylitol i sok z cytryny w polewie mam zmikosowac z ta ‚gorna czescia’ mleczka ktora zostala wrzucona do miski, czy z pozostaloscia co zostala w puszcze? Mam mega ochote na to ciasto, i nie moge sie doczekac az je zrobie 🙂

Dzień dobry,
jeśli chodzi o mleczko kokosowe, użyliśmy te dostępne w puszce. Jeśli chodzi o polewę, ksylitol i sok z cytryny proszę dodać do gęstej części mleczka i wszystkie składniki zmiksować na jednolitą masę. Pozdrawiam serdecznie!

Dodaj Komentarz