Udostępnij w social mediach:

Albo po prostu skopiuj i prześlij ten link

Składniki

1 szklanka Kasza gryczana niepalona, sucha
2 sztuki Banan dojrzałe
2 łyżki Masło orzechowe
60 ml Syrop klonowy
1 łyżka Kakao 16%, proszek
1 łyżeczka Aromat waniliowy
80g Czekolada gorzka

Wart. odżywcza / 100g

260
Energia
6g
Białko
41g
Węgl.
9g
Tłuszcze
3g
Błonnik
Czekoladowe batony z niepaloną gryką

Czekoladowe batony z niepaloną gryką

Chrupiące i bardzo czekoladowe batony to nasza propozycja na dzisiejszy podwieczorek. W roli głównej występuje niepalona kasza gryczana, której smak dopełnia masło orzechowe, banany i oczywiście czekolada. Po raz kolejny udowadniamy, że zdrowo może oznaczać słodko ;)

  • 30 minut
  • Porcje 7
  • Łatwy

Sposób przygotowania:

KROK 1: Piekarnik nagrzej do 180 stopni C. Formę do chleba wyłóż papierem do pieczenia.

KROK 2: W misce rozgnieć banany, dodaj masło orzechowe, kakao, ekstrakt z wanilii i syrop klonowy. Mieszaj do połączenia się składników.

KROK 3: Gorzką czekoladę posiekaj na małe kawałki. W drugiej misce wymieszaj ją z surową kaszą. Następnie dodaj mokre składniki i połącz wszystko za pomocą drewnianej łyżki.

KROK 4: Gotową masę przelej do foremki i piecz w piekarniku przez ok. 15-20 minut. Odstaw do ostudzenia, a następnie pokrój na podłużne batony.

Smacznego!

(Odwiedzony 8 815 razy, 32 wizyt dzisiaj)
poprzedni
Jaglane naleśniki z bazyliowo-miętowym serkiem tofu
następny
Gryczana misa z kremowymi bananami

18 Comments Ukryj Komentarze

Niestety kasza byla za twarda. Moze trzeba dluzej piec. Ja pieklam nawet troche ponad 20min ale dalej dalo sie wyczuc twarda kasze.

Jeżeli nie do końca odpowiada Pani taka konsystencja kaszy to można ją wcześniej obgotować 🙂

Można spróbować z tahini zamiast masła orzechowego, albo pominąć (niestety, ale może wymagać wtedy większej ilości syropu) 🙂

Te batony smakują OBŁĘDNIE! Dziękuję za ten wspaniały przepis! ♥♥♥

Mam 3 pytania:
1. Jak długo mogą leżeć w lodówce? Porcja nawet z 1 banana to dla mnie za dużo.
2. Czy można je mrozić?
3. Czy batony się udadzą bez czekolady?

Myślę, że można je trzymać w lodówce 2-3 dni. Bardziej trwałym sposobem na przechowanie batoników będzie ich zamrożenie. Jeżeli chodzi o czekoladę to jak najbardziej można ją pominąć lub zastąpić ulubionymi orzechami 😉

PROSZĘ NAPISAĆ MASŁO ORZECHOWE SŁODZONE CZY NIE? JA MAM NIESŁODZONE
WSZYSTKIE PRZEPISY WYGLĄDAJĄ SUPER APETYCZNIE,KONIECZNIE MUSZE WYPRÓBOWAĆ :))

Rewelacyjny przepis Pieklam nieco ponad 20 minut. A po wyłączeniu piekarnika chwile jeszcze potrzymalam. Smakuje czekoladą, kasza chrupie, ale nie jest surowa. Dziękuję za przepis.

Witam czy syrop jest konieczny? Nie mogę go spożywać, czy pominąć ( w końcu banany dają słodycz) czy może zastąpić go ksylitolem?

Dzień dobry, syrop klonowy najlepiej zastąpić innym słodzikiem w formie płynnej np. miodem. Może Pani również spróbować zrobić pastę z daktyli (zalać je wrzątkiem, ostawić na 10 min, a następnie zblendować) i dodać ją do masy zamiast syropu klonowego :). Oczywiście może Pani pominąć syrop klonowy w przepisie, ale batony wyjdą wtedy mało słodkie.

Pani Ewo, w tym przepisie najlepiej sprawdzi słodzik w formie płynnej. Może Pani spróbować zalać erytrol lub ksylitol odrobiną wrzątku (żeby go rozpuścić), a następnie dodać go do masy zamiast syropu klonowego 🙂

W tym przepisie najlepiej sprawdzi się słodzik w formie płynnej. Jeżeli takiego Pani nie posiada to proszę zalać ksylitol wrzątkiem, aby go rozpuścić, a następnie dodać do masy zamiast syropu klonowego 🙂

Dodaj Komentarz