Udostępnij w social mediach:

Albo po prostu skopiuj i prześlij ten link

Składniki

100g Kasza jaglana, sucha
250ml Mleczko kokosowe
50g Czekolada gorzka
1 łyżeczka Skórka z pomarańczy
3 łyżeczki Miód pszczeli
3 łyżeczki Kakao 16%, proszek
2 łyżki Wiórki kokosowe

Wart. odżywcza / 100g

222
Energia
4g
Białko
24g
Węgl.
13g
Tłuszcz
1g
Błonnik
Czekoladowe pralinki jaglane z pomarańczową nutą

Czekoladowe pralinki jaglane z pomarańczową nutą

Przepis na jaglane kulki rafaello postanowiliśmy nieco zmodyfikować i wzbogacić o aromatyczną skórkę z pomarańczy i oczywiście czekoladę. Nie będziemy ukrywać, że wyszły przepyszne, dlatego lepiej ukryjcie je przed domowymi łasuchami. Smacznego ;)

  • 40 minut
  • Porcje 6
  • Łatwy

Sposób przygotowania:

KROK 1: Surową kaszę przepłucz kilkakrotnie wrzątkiem w celu pozbycia się goryczki. Następnie przesyp ją do garnka, wlej 250 ml mleczka kokosowego i gotuj pod przykryciem przez ok. 15 minut, aż kasza wchłonie cały płyn, a masa mocno zgęstnieje.

KROK 2: Do garnka dodaj wiórki kokosowe, połamaną na małe kawałki gorzką czekoladę, startą skórkę z pomarańczy oraz miód i gotuj, cały czas mieszając, aż czekolada się rozpuści.

KROK 3: Gęstą masę odstaw do ostudzenia, a następnie zblenduj. Porcje nabieraj łyżką, dłońmi formuj kulki i obtaczaj je w kakao.

KROK 4: Tak przygotowane pralinki schładzaj w lodówce przez kilka godzin, najlepiej całą noc.

Smacznego!

(Odwiedzony 5 723 razy, 1 wizyt dzisiaj)
poprzedni
Jaglany budyń bananowo – wiśniowy ze świeżymi owocami
następny
Pizza na gryczanym spodzie z mozzarellą i rukolą

Dodaj Komentarz