Domowa tortilla z kaszy kukurydzianej

Udostępnij w social mediach:

Albo po prostu skopiuj i prześlij ten link

Składniki

50g Kaszka kukurydziana, sucha ok. 1/3 szklanki
200g Mąka kukurydziana 1 3/4 szklanki
200g Mąka pszenna, typ 500 1 1/3 szklanki
20g Oliwa z oliwek 2 łyżki
275ml Woda mineralna 1 1/5 szklanki
5g Sól biała 1 płaska łyżeczka

Wart. odżywcza / 100g

227,59
Energia
4,93g
Białko
45,08g
Węgl.
4,0g
Tłuszcze
2,96g
Błonnik

Domowa tortilla z kaszy kukurydzianej

Cechy:
    Kuchnia:

      Domowa tortilla będzie świetnie smakować w połączeniu z guacamole lub ostrą salsą. Z powodzeniem sprawdzi się również jako quesadilla np. z kurczakiem, serem i ananasem.

      • 35 minut
      • Porcje 12
      • Łatwy

      Sposób przygotowania:

      KROK 1: Do naczynia przesiej mąki, dodaj kaszę i sól, wymieszaj i dolej oliwę. Następnie stopniowo zagniataj ciasto dolewając wodę tak, aby nie było zbyt lepkie. Gotowe ciasto odstaw na 15 minut pod przykryciem, aby nie wyschło.

      KROK 2: Z ciasta odrywaj spore porcje i cienko je rozwałkuj, w trakcie posypując placek mąką. Następnie strzep jej nadmiar. Placki podpiekaj bez tłuszczu, na bardzo dobrze rozgrzanej patelni teflonowej.

       

      Wskazówki:

      Patelnia musi być bardzo dobrze rozgrzana, tak aby placki mogły się na niej „suszyć”.

      (Odwiedzony 2 565 razy, 1 wizyt dzisiaj)

      Ania Kowalczyk

      Pomysłodawca i twórca Naszej Kaszy. Więcej informacji znajdziesz w zakładce "o mnie" :)

      poprzedni
      Zupa kurkowa z kaszą owsianą
      następny
      Jaglane kluseczki z oliwkami na pietruszkowym pesto

      4 Comments Ukryj Komentarze

      Proponuję mąkę ryżową, gdyż jej specyfika nakazuje połączenie jej z inną, o odmiennych właściwościach. Mix ten tworzy zgrany duet i być może w tym wypadku się uda 🙂

      Dodaj Komentarz