Domowe batoniki z komosą ryżową

Udostępnij w social mediach:

Albo po prostu skopiuj i prześlij ten link

Składniki

60ml Sok jabłkowy, 100%
2g Aromat waniliowy, ekologiczny 1/2 łyżeczki
100g Jaja kurze surowe 2 sztuki
80g Masło orzechowe 4 łyżki stołowe
48g Miód pszczeli 4 łyżeczki
180g Quinoa, komosa ryżowa, sucha 1 szklanka
110g Płatki owsiane górskie bezglutenowe, 1 szklanka
50g Migdały 1/2 szklanki
2g Cynamon mielony 1/2 łyżeczki
2g Proszek do pieczenia bezglutenowy, 1/2 łyżeczki
10g Nasiona chia 1 łyżka stołowa
40g Jagody goji, suszone 5 łyżek stołowych

Wart. odżywcza / 100g

346
Energia
11,7g
Białko
40,1g
Węgl.
16,6g
Tłuszcze
6,1g
Błonnik

Domowe batoniki z komosą ryżową

Kuchnia:

    Idealny batonik potreningowy. Nie tylko ładnie wygląda, ale równie dobrze smakuje. Pyszny i sycący, a do tego niezwykle zdrowy. Uwaga: ze względu na sporą ilość kalorii nie zjedzcie ich zbyt dużo! Smacznego :)

    • 40 minut
    • Porcje 6
    • Łatwy

    Sposób przygotowania:

    KROK 1: Pół szklanki komosy ryżowej dokładnie przepłucz na sicie, a następnie ugotuj w dwukrotnie większej ilości wody według przepisu producenta zamieszczonego na opakowaniu produktu.

    KROK 2: Na rozgrzanej patelni podpraż całe migdały do momentu, aż orzechowy zapach stanie się bardziej intensywny, a migdały zbrązowieją. Zdejmij z ognia i posiekaj.

    KROK 3: W misce połącz sok jabłkowy, aromat waniliowy, masło orzechowe i miód i całość dobrze ze sobą wymieszaj.

    KROK 4: W młynku do kawy zmiel 90g surowej komosy ryżowej na mąkę. Dodaj ją do masy miodowej. Następnie dodaj szklankę ugotowanej komosy, płatki owsiane, posiekane migdały, cynamon, proszek do pieczenia, nasiona chia, i jagody goji. Wymieszaj całość masę bardzo dokładnie. Powinna być dosyć gęsta i zwarta.

    KROK 5: Masę przełóż do kwadratowej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównaj powierzchnię masy, przyciskając mocno łyżką raz po razie.

    KROK 6: Blachę wstaw do nagrzanego do 180 st. C piekarnika i piecz 20-22 minuty, do uzyskania złocistobrązowej barwy. Po tym czasie wyjmij blachę z piekarnika. Ostudź.

    KROK 7: Ostudzoną masę krój ostrym nożem w podłużne batony.

    *Masa jednostkowego batonika zależy od tego, w jaki sposób go podzielicie. Ja zrobiłam duże i małe batony w zależności od apetytu domowników. Duży baton ważył 114g, a jego mniejsza wersja 60g.

    Smacznego!

    (Odwiedzony 3 182 razy, 2 wizyt dzisiaj)

    Ania Kowalczyk

    Pomysłodawca i twórca Naszej Kaszy. Więcej informacji znajdziesz w zakładce "o mnie" :)

    poprzedni
    Kotlety z cieciorki i komosy ryżowej
    następny
    Zapiekanka z jarmużem, fasolą i batatami

    Dodaj Komentarz