Sposób przygotowania:
KROK 1: Przepłukaną na sicie soczewicę umieść w średniej wielkości rondlu, zalej wodą i gotuj około 20 minut do czasu aż zmięknie. Kaszę gryczaną i siemię lniane zmiel w młynku na mąkę.
KROK 2: W sporej misce wymieszaj ugotowaną soczewicę, siemię lniane, miód i stopiony olej kokosowy.
KROK 3: W oddzielnej misce wymieszaj mąki, sól i sodę oczyszczoną. Mokre składniki połącz z suchymi intensywnie mieszając. Następnie całość przykryj ściereczką i odstaw w chłodne miejsce na 10-15 minut.
KROK 4: Ciasto podziel na dwie porcje. Jedną z nich połóż pomiędzy dwa pergaminy i rozwałkuj na grubość około 2 cm. Za pomocą szklanki wycinaj okrągłe ciasteczka i przenoś je na wyłożoną papierem blaszkę. Na koniec wciśnij delikatnie w powierzchnię ciasta połowę migdała.
KROK 5: Wypełnioną blachę wstaw do piekarnika nagrzanego do 150 st. C i piecz 15-20 minut, aż staną się chrupiące i twarde.
Smacznego!
10 Comments Ukryj Komentarze
Czym można zastąpić mąkę migdałowa? Czy kokosowa lub lniana może być?
Mąka lniana bardziej nadaje się do zastępowania jaj w różnych potrawach. Lepiej będzie użyć kokosowej lub też po prostu użyć jaglanej 🙂
Czy mozna zastapic czarna soczewice czerwona albo zielona?
Tak, tak, jak najbardziej! 🙂
Czy można czymś zastąpić czarną soczewicę? Nie mogę jej dostać.
Możesz użyć zielonej soczewicy. Jest łatwiej dostępna. 🙂
Witam czy zamiast czarnej soczewicy moze byc zielona?
Jak najbardziej, zielona soczewica także dobrze się sprawdzi 🙂
Czym można zastąpić miód?
Miód możesz zamienić na ksylitol lub zwykły cukier trzcinowy, który dodatkowo wzbogaci deser w głęboki, korzenny smak 🙂