Udostępnij w social mediach:

Albo po prostu skopiuj i prześlij ten link

Składniki

1/2 szklanki Czarna soczewica
90g Mąka migdałowa
1/2 szklanki Kasza gryczana niepalona, sucha
6 łyżek Siemię lniane
1 szczypta Sól himalajska, różowa
1/2 łyżeczki Soda oczyszczona
3 łyżki Miód pszczeli
4 łyżki Olej kokosowy roztopiony
10 sztuk Migdały przepołowione

Wart. odżywcza / 100g

253
Energia
8,5g
Białko
22g
Węgl.
15g
Tłuszcze
5g
Błonnik
Domowe ciasteczka z kaszą gryczaną i soczewicą

Domowe ciasteczka z kaszą gryczaną i soczewicą

Połączenie gryki i soczewicy w słodkich ciasteczkach Cię przeraża? Nic bardziej mylnego! Duet ten jest zdecydowanie udany, a smaki idealnie się przeplatają. Dlatego nie obawiaj się, tylko po prostu zrób. Wtedy wystawisz najlepszą recenzję :)

  • Porcje 8
  • Średni

Sposób przygotowania:

KROK 1: Przepłukaną na sicie soczewicę umieść w średniej wielkości rondlu, zalej wodą i gotuj około 20 minut do czasu aż zmięknie. Kaszę gryczaną i siemię lniane zmiel w młynku na mąkę.

KROK 2: W sporej misce wymieszaj ugotowaną soczewicę, siemię lniane, miód i stopiony olej kokosowy.

KROK 3: W oddzielnej misce wymieszaj mąki, sól i sodę oczyszczoną. Mokre składniki połącz z suchymi intensywnie mieszając. Następnie całość przykryj ściereczką i odstaw w chłodne miejsce na 10-15 minut.

KROK 4: Ciasto podziel na dwie porcje. Jedną z nich połóż pomiędzy dwa pergaminy i rozwałkuj na grubość około 2 cm. Za pomocą szklanki wycinaj okrągłe ciasteczka i przenoś je na wyłożoną papierem blaszkę. Na koniec wciśnij delikatnie w powierzchnię ciasta połowę migdała.

KROK 5: Wypełnioną blachę wstaw do piekarnika nagrzanego do 150 st. C i piecz 15-20 minut, aż staną się chrupiące i twarde.

Smacznego!

Tagi
(Odwiedzony 5 309 razy, 1 wizyt dzisiaj)
poprzedni
Wegańskie kotleciki jaglane z tofu
następny
Bakłażany z kaszą gryczaną po kaszubsku

10 Comments Ukryj Komentarze

Dodaj Komentarz