Udostępnij w social mediach:

Albo po prostu skopiuj i prześlij ten link

Składniki

1 sztuka mała Dynia hokkaido
3/4 szklanki Komosa ryżowa, brązowa
12 sztuk Pomidor suszony, w oleju
20 sztuk Oliwki czarne, marynowane
3 łyżki Kapary, konserwowe
4 łyżki Parmezan, tarty
10 sztuk Orzechy włoskie
szczypta Pieprz czarny
1 łyżka Oliwa z oliwek
1 łyżeczka Zioła prowansalskie
SOS
0,5 szklanki Przecier pomidorowy
0,5 sztuki Cebula czerwona
1 ząbek Czosnek, mały
1 łyżeczka Oregano
1 łyżeczka Bazylia suszona
0,5 łyżeczki Papryka słodka wędzona, mielona
0,5 łyżeczki Papryka ostra, mielona
1 łyżka Oliwa z oliwek

Wart. odżywcza / 100g

138
Energia
4,8g
Białko
15,3g
Węgl.
7,8g
Tłuszcze
3,5g
Błonnik
Dynia nadziewana pomidorową komosą ryżową

Dynia nadziewana pomidorową komosą ryżową

Komosa ryżowa w całkiem nowej odsłonie. Prawdziwa kopalnia smaku i zdrowia. Dziś zapiekamy ją w dyni, z dodatkiem suszonych pomidorów, kaparów i czarnych oliwek. Jeśli więc nie mieliście pomysłu na dzisiejszy obiad, zainspirujcie się naszym nowym kulinarnym odkryciem. Smacznego dnia! :)

  • 70 minut
  • Porcje 4
  • Łatwy

Sposób przygotowania:

KROK 1: Komosę ryżową ugotuj zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu. Piekarnik nagrzej do 200 stopni C.

KROK 2: Dynię dokładnie umyj, przekrój na pół i za pomocą łyżki wydrąż gniazdo nasienne. Suszone pomidory i oliwki pokrój, kapary odcedź z zalewy, orzechy posiekaj. W misce wymieszaj komosę ryżową z przygotowanymi dodatkami, dodaj tarty parmezan, pieprz i zioła prowansalskie.

KROK 3: Przygotuj sos: Cebulę i czosnek obierz, a następnie drobno posiekaj. Na rozgrzaną w garnku oliwę wrzuć warzywa smaż do momentu zeszklenia się cebuli. Następnie wlej passatę pomidorową, dodaj miód, suszoną bazylię, oregano, wędzoną i ostrą paprykę, sól oraz pieprz i zagotuj.

KROK 4: Do miski z komosą wlej sos i wymieszaj. Gotowym farszem nadziej połówki dyni aż po same brzegi i przełóż je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Danie skrop oliwą i piecz w piekarniku przez ok. 40 minut.

Smacznego!

(Odwiedzony 677 razy, 2 wizyt dzisiaj)

Ania Kowalczyk

Pomysłodawca i twórca Naszej Kaszy. Więcej informacji znajdziesz w zakładce "o mnie" :)

poprzedni
Sałatka z grillowanym fenkułem, buraczkową kaszą gryczaną, orzechami włoskimi, żurawiną i serem halloumi
następny
Krakersy z komosy ryżowej z orzechami pekan

Dodaj Komentarz