Udostępnij w social mediach:

Albo po prostu skopiuj i prześlij ten link

Składniki

1/2 szklanki Kasza jaglana, sucha
200g Groszek zielony mrożony
1 jajo
1/2 Cebula
3 ząbki Czosnek duży
1 łyżeczka Papryczka chili
3 łyżki Kolendra, świeża
1 szklanka Płatki jaglane lub pół szklanki mąki jaglanej
1/2 łyżeczki Kmin rzymski
1/2 łyżeczki Gałka muszkatołowa, mielona
szczypta Cynamon mielony
1 płaska łyżeczka Sól biała
1/2 łyżeczki Pieprz czarny, grubomielony

Wart. odżywcza / 100g

493,5
Energia
24,1g
Białko
93g
Węgl.
7g
Tłuszcze
13,5g
Błonnik
Falafel z kaszy jaglanej i zielonego groszku

Falafel z kaszy jaglanej i zielonego groszku

Przedstawiamy wam naszą wersję uwielbianego przez wielu, kultowego arabskiego dania. Serwujemy go w duecie ze słodkim batatem, podbitym dymnym smakiem papryki wędzonej. Nie jest to jedyna i słuszna wersja; możecie dodać różne sosy, dipy, zielone świeże dodatki lub zaserwować falafelki w picie lub tortilli. Spróbujcie sami ;)

  • 30 min
  • Porcje 2
  • Średni

Sposób przygotowania:

KROK 1. W wysokim naczyniu umieść ugotowaną wcześniej i dokładnie odsączone z wody kaszę jaglaną, blanszowany groszek, jajo, posiekaną drobno cebulę i chili, czosnek, świeżą kolendrę i przyprawy. Zmiel płatki jaglane w młynku do kawy.
KROK 2. Zmiel maszynką do mielenia lub blenderem wszystkie składniki na gładką masę. Dodaj makę jaglaną ze zmielonych wcześniej płatków. Z utworzonej masy formuj kulki. Jeśli masa będzie zbyt rzadka lub falafele będą rozsypywać się w trakcie smażenia, dosypujemy dodatkowo kilka łyżek zmielonych płatków jaglanych.
KROK 3. Jaglane kuleczki wrzucamy na rozgrzany olej i smażymy do momentu aż będą równomiernie zarumienione z każdej strony.

 

Usmażone falafele odsączamy z tłuszczu przy pomocy ręcznika papierowego. Na zdjęciu widzicie propozycję naszego podania. Nie musicie robić identycznie, możecie położyc falafel na ulubionej sałacie, z sosem lub dipem, jaki lubicie najbardziej. Nasza wersja jest z musem z batata i jogurtem 😉

(Odwiedzony 1 786 razy, 1 wizyt dzisiaj)
poprzedni
Pęczotto z podgrzybkami i shitake
następny
Kokosowa owsianka z komosy ryżowej i świeżych owoców

Dodaj Komentarz