Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami

Udostępnij w social mediach:

Albo po prostu skopiuj i prześlij ten link

Składniki

4500g Kapusta biała 1 duża główka
190g Kasza gryczana, sucha 1 szklanka
500g Pieczarki
360g Cebula 4 sztuki
300g Pomidory w puszce 1,5 szklanki
30g Koncentrat pomidorowy, 30% 2 łyżki stołowe
0.5g Liść laurowy 1 sztuka
2g Ziele angielskie 2 sztuki
10g Sos sojowy łyżka stołowa
6g Sól himalajska, różowa 2 szczypty
4g Pieprz czarny 4 szczypty
4g Oregano 2 łyżeczki
1,5g Papryka ostra, mielona 1/2 łyżeczki

Wart. odżywcza / 100g

377
Energia
21g
Białko
88g
Węgl.
3g
Tłuszcze
24g
Błonnik

Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami

Cechy:
    Kuchnia:

      Smak polskiej kuchni w nietradycyjnej odsłonie. Zamiast mięsa mielonego i ryżu nadzienie zawiera pieczarki i kaszę gryczaną. Przepis ten na pewno przypadnie do gustu weganom i wegetarianom. Smacznego!

      • 90 minut
      • Porcje 6
      • Średni

      Sposób przygotowania:

      KROK 1: Ze środka kapusty wytnij głąb. Włóż ją do garnka z zagotowaną, gorącą wodą i gotuj około 10 minut. Następnie wyciągnij kapustę z wody i pozostaw do ostygnięcia.

      KROK 2: Kaszę gryczaną ugotuj z liśćmi laurowymi i zielem angielskim w delikatnie osolonej wodzie troszkę krócej niż zalecane jest to na opakowaniu produktu (około 10-12 minut). Po tym czasie wyciągnij liście laurowe i ziele angielskie.

      KROK 3: Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Podsmaż ją na patelni, do zeszklenia. Pieczarki obierz i pokrój w kostkę. Podsmaż pieczarki na patelni, aż puszczą sok i zaczekaj chwile, aż on odparuje.

      KROK 4: W dużej misce wymieszaj ze sobą kaszę gryczaną, cebulę i pieczarki. Dodaj sos sojowy oraz dopraw do smaku solą i pieprzem.

      KROK 5: Od główki kapusty oddziel liście i usuń ich zgrubienia. Na środek liścia wykładaj kilka łyżek farszu, a następnie zawiń – boczne brzegi liścia kapusty do środka i resztę ciasno w rulon.

      KROK 6: Na dno naczynia żaroodpornego wyłóż kilka liści kapusty. Następnie ciasno ułóż przygotowane gołąbki i zalej je odrobiną słonej wody albo bulionu (do połowy wysokości). Następnie przykryj je liśćmi kapusty. Naczynie z gołąbkami przykryj i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C na około 40 – 50 minut, aż liście kapusty będą miękkie.

      KROK 7: Do rondelka wlej kawałki pomidorów z puszki. Dodaj koncentrat pomidorowy, liść laurowy i ziele angielskie i gotuj na małym ogniu około 10 minut. Dodaję również oregano i ostrą paprykę. Dopraw solą i pieprzem i gotuj jeszcze 5 minut.

       

      *Upieczone gołąbki wyłóż na talerze i polej je sosem pomidorowym.

      Smacznego!
      (Odwiedzony 30 496 razy, 1 wizyt dzisiaj)
      poprzedni
      Afrykańska chakalaka z kaszą jaglaną
      następny
      Buraczana potrawka na kaszy gryczanej

      Dodaj Komentarz