Udostępnij w social mediach:

Albo po prostu skopiuj i prześlij ten link

Składniki

1/2 szklanki Kasza gryczana, sucha 100g
6 sztuk Jaja kurze surowe
1/4 szklanki Mleko spożywcze, 2% tł.
2 łyżki stołowe Oliwa z oliwek
2 ząbki czosnku Czosnek duży
3 gałązki Bazylia, świeże liście
30g Por, obrany
50g Szpinak, świeży
4 łyżki stołowe Koperek

Wart. odżywcza / 100g

315
Energia
16,35g
Białko
24,3g
Węgl.
14g
Tłuszcze
3,5g
Błonnik
Gryczana frittata z zielonymi warzywami

Gryczana frittata z zielonymi warzywami

Zdrowa propozycja na niezwykle sycące i odżywcze śniadanie. Pyszne i zbilansowane, możecie pokroić w trójkątne kawałki i zabrać ze sobą do pracy. Dodatki w postaci pora, czy koperku są dobrowolne, możecie je pominąć lub spróbować własnych kompozycji. Smacznego! :)

  • 30 minut
  • Porcje 4
  • Średni

Sposób przygotowania:

KROK 1: W małym rondelku ugotuj kaszę gryczaną według przepisu producenta zamieszczonego na opakowaniu produktu.

KROK 2: Wszystkie warzywa dokładnie umyj. Pokrój na cienkie plastry pora. W rondelku rozgrzej oliwę i zeszklij na nim pora przez około 3 minuty. Po tym czasie dodaj soli i smaż jeszcze kolejne 2-3 minuty.

KROK 3: Po tym czasie dodaj osuszony z nadmiaru wody szpinak. Przykryj całość pokrywką i gotuj mieszając od czasu do czasu przez około 10 minut. Zestaw z ognia.

KROK 4: W tym czasie do dużej miski wybij jaja. Dodaj sól i pieprz, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz porwane liście bazylii. Dokładnie rozbełtaj je widelcem. Dodaj mleko, posiekany koperek, a także mieszankę porowo-szpinakową. Na koniec dodaj ugotowaną kaszę. Ponownie wymieszaj.

KROK 5:
W głębokiej patelni rozgrzej oliwę. Wylej na nią przygotowaną masę warzywno-jajeczną. Zmniejsz ogień i przykryj całość pokrywką. Smaż przez około 10 minut w międzyczasie potrząsając delikatnie patelnią. Po tym czasie przewróć omlet na drugą stronę i smaż jeszcze przez około 5 minut.

KROK 6: Wyłóż gotową frittatę na talerz. Pokrój na trójkątne kawałki.

Smacznego!

(Odwiedzony 8 779 razy, 1 wizyt dzisiaj)
poprzedni
Sushi z kaszy jaglanej z łososiem i wasabi
następny
Hummus z kaszą jaglaną i słodkimi ziemniakami

Dodaj Komentarz