Gryczana pizza z kozim serem i szpinakiem

Udostępnij w social mediach:

Albo po prostu skopiuj i prześlij ten link

Składniki

Spód pizzy:
1 sztuka Jaja kurze z wolnego wybiegu
1/2 szklanki Mąka gryczana
5 łyżek Mleko spożywcze, 2% tł.
1/2 łyżeczki Proszek do pieczenia
1 łyżka Olej rzepakowy uniwersalny do smażenia
Sos pomidorowy:
1 łyżka Koncentrat pomidorowy, 30%
2 łyżki Przecier pomidorowy
1 szczypta Papryka słodka wędzona
1 szczypta Zioła prowansalskie
1 szczypta Sól himalajska, różowa
Dodatki:
25g Kozi ser podpuszczkowy lub twarogowy
1 garść Szpinak, świeży najlepiej sałatkowy - baby
1 szczypta Sól himalajska, różowa
1 łyżka Szczypiorek, siekany

Wart. odżywcza / 100g

160
Energia
5,9g
Białko
20,9g
Węgl.
6,3g
Tłuszcze
1g
Błonnik

Gryczana pizza z kozim serem i szpinakiem

Cechy:

    Dzięki temu przepisowi pizza nie musi być tylko daniem obiadowym. Możesz przygotować ją z samego rana, bez potrzeby rozgrzewania piekarnika. Świetnie sprawdzi się także jako imprezowa przekąska w trakcie sylwestrowej nocy. Pomysłów jest co nie miara! Smacznego! :)
    Smacznego!

    • 20 minut
    • Porcje 1
    • Średni

    Sposób przygotowania:

    KROK 1: Składniki na spód pizzy połącz i wymieszaj. Masę wylej na rozgrzaną patelnię i smaż przez kilka minut pod przykryciem na oleju rzepakowym. Zdejmij pizzę z ognia, lecz wciąż pozostaw spód na patelni.

    KROK 2: Posmaruj spód sosem pomidorowym i posyp ziołami.

    KROK 3: Kozi ser rozdrobnij, szpinak opłucz i osusz, szczypiorek posiekaj. Ułóż przygotowane składniki na pizzy. Piecz na patelni około 10 min na małym ogniu pod przykryciem.

    Smacznego!

    (Odwiedzony 64 razy, 1 wizyt dzisiaj)

    Tomasz Antoniszyn

    Z zamiłowania kucharz i fotograf kulinarny. Jestem wręcz kulinarnym freakiem, który łączy ze sobą nietypowe i nieoczywiste smaki. Więcej w zakładce "o nas".

    poprzedni
    Pomidorowa kasza jaglana zapiekana z jajkiem w kokilkach
    następny
    Rozgrzewający gulasz z kaszą pęczak

    Dodaj Komentarz