Sposób przygotowania:
KROK 1: Spód tarty: Kaszę gryczaną zmiel w młynku na mąkę. Przesyp ją nas stolnicę, dodaj mąkę kukurydzianą, sól, a następnie posiekaj z zimnym masłem. Stopniowo dodawaj po łyżce zimnej wody, cały czas zagniatając ciasto. Uformuj z niego kulę, zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na ok. 1 godzinę. W tym czasie wysmaruj formę o średnicy 26 cm masłem i przygotuj pozostałe składniki.
KROK 2: Grillowane warzywa: Bakłażana i cukinię pokrój w dość grube plastry, paprykę w większe kawałki, a umyte pieczarki (wraz z nóżkami) w grube talarki. Brokuła podziel na większe niż zwykle różyczki, a następnie przekrój je na pół wzdłuż. Warzywa nasmaruj oliwą i dopraw do smaku solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Grilluj je na dobrze rozgrzanej patelni przez kilka minut, aż pojawią się na nich ciemne brązowe paski.
KROK 3: Piekarnik nagrzej do 180 stopni C. Jajka wymieszaj w miseczce z mlekiem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą, pieprzem, wędzoną i ostrą papryką. Ciasto wyjmij z lodówki i rozwałkuj je na placek o grubości ok. 0,5 cm. Przełóż je do formy, odetnij wystające ciasto, a pozostałą powierzchnię nakłuj widelcem. Włóż do nagrzanego piekarnika i piecz przez ok. 20 minut, do zarumienienia.
KROK 4: Łososia pokrój w kostkę o wymiarach 1cmx1cm. Dopraw do smaku sokiem z cytryny, solą, pieprzem i suszonym rozmarynem. Na upieczony spód tarty wyłóż ugrillowane warzywa, łososia oraz surową kaszę gryczaną niepaloną, a następnie wylej masę jajeczną. Na wierzch wyłóż pokrojony w plastry kozi ser. Tartę wstaw ponownie do piekarnika i piecz przez ok. 30 minut, do tzw. suchego patyczka.
KROK 5: Ostudzoną tartę pokrój w trójkąty i podawaj udekorowaną posiekanym szczypiorkiem.
Smacznego!
2 Comments Ukryj Komentarze
Przepis na samo ciasto bardzo niedoskonały i wg mnie wymaga poprawek. Ciasto wg niego się rozspada i nie daje wałkować wogole!
Jeśli nie da się rozwałkować, pokrusz lub zetrzyj równomiernie na tarce wprost na formę, następnie ugnieć delikatnie rękoma tworząc spójny spód. Przepis jest sprawdzony, czego dowodem jest zdjęcie tego dania 🙂 Pozdrawiam i życzę powodzenia!