Udostępnij w social mediach:

Albo po prostu skopiuj i prześlij ten link

Składniki

SPÓD
1 szklanka Kasza gryczana palona, sucha
5 łyżek Mąka kukurydziana
85g Masło extra
1/4 łyżeczki Sól biała
50ml Zimna woda
NADZIENIE
100g Bakłażan
100g Cukinia zielona
0,5 sztuki Papryka czerwona
0,5 sztuki Papryka żółta
5 sztuk Pieczarki
150g Brokuły
do smaku Sól biała
do smaku Pieprz czarny
2 łyżki Oliwa z oliwek
1 łyżeczka Zioła prowansalskie
120g Łosoś świeży
1 łyżeczka Sok z cytryny
0,5 łyżeczki Rozmaryn suszony
3 sztuki Jaja kurze surowe
1 szklanka Mleko spożywcze, 2% tł.
0,5 łyżeczki Ostra papryka, mielona
0,5 łyżeczki Papryka słodka wędzona, mielona
2 ząbki Czosnek, mały
40g Ser kozi pleśniowy
70g Kasza gryczana niepalona, sucha
2 łyżki Szczypiorek, siekany

Wart. odżywcza / 100g

166
Energia
6,5g
Białko
16,9g
Węgl.
8,9g
Tłuszcze
2,1g
Błonnik
Gryczana tarta z grillowanymi warzywami, łososiem i kozim serem

Gryczana tarta z grillowanymi warzywami, łososiem i kozim serem

Palona w spodzie, biała w nadzieniu, czyli prawdziwe gryczane szaleństwo! Źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych, pełnowartościowego białka oraz węglowodanów złożonych - składników niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Bardzo aromatyczna, niezwykle pyszna i przede wszystkim zdrowa propozycja na dzisiejszy obiad.

  • 60 minut + czas chłodzenia ciasta
  • Porcje 6
  • Średni

Sposób przygotowania:

KROK 1: Spód tarty: Kaszę gryczaną zmiel w młynku na mąkę. Przesyp ją nas stolnicę, dodaj mąkę kukurydzianą, sól, a następnie posiekaj z zimnym masłem. Stopniowo dodawaj po łyżce zimnej wody, cały czas zagniatając ciasto. Uformuj z niego kulę, zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na ok. 1 godzinę. W tym czasie wysmaruj formę o średnicy 26 cm masłem i przygotuj pozostałe składniki.

KROK 2: Grillowane warzywa: Bakłażana i cukinię pokrój w dość grube plastry, paprykę w większe kawałki, a umyte pieczarki (wraz z nóżkami) w grube talarki. Brokuła podziel na większe niż zwykle różyczki, a następnie przekrój je na pół wzdłuż. Warzywa nasmaruj oliwą i dopraw do smaku solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Grilluj je na dobrze rozgrzanej patelni przez kilka minut, aż pojawią się na nich ciemne brązowe paski.

KROK 3: Piekarnik nagrzej do 180 stopni C. Jajka wymieszaj w miseczce z mlekiem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą, pieprzem, wędzoną i ostrą papryką. Ciasto wyjmij z lodówki i rozwałkuj je na placek o grubości ok. 0,5 cm. Przełóż je do formy, odetnij wystające ciasto, a pozostałą powierzchnię nakłuj widelcem. Włóż do nagrzanego piekarnika i piecz przez ok. 20 minut, do zarumienienia.

KROK 4: Łososia pokrój w kostkę o wymiarach 1cmx1cm. Dopraw do smaku sokiem z cytryny, solą, pieprzem i suszonym rozmarynem. Na upieczony spód tarty wyłóż ugrillowane warzywa, łososia oraz surową kaszę gryczaną niepaloną, a następnie wylej masę jajeczną. Na wierzch wyłóż pokrojony w plastry kozi ser. Tartę wstaw ponownie do piekarnika i piecz przez ok. 30 minut, do tzw. suchego patyczka.

KROK 5: Ostudzoną tartę pokrój w trójkąty i podawaj udekorowaną posiekanym szczypiorkiem.

Smacznego!

(Odwiedzony 2 032 razy, 5 wizyt dzisiaj)

Ania Kowalczyk

Pomysłodawca i twórca Naszej Kaszy. Więcej informacji znajdziesz w zakładce "o mnie" :)

poprzedni
Gryczane muffiny z kokosem i jagodami
następny
Czekoladowy koktajl z pistacjami i niepaloną gryką

Dodaj Komentarz