Udostępnij w social mediach:

Albo po prostu skopiuj i prześlij ten link

Składniki

SPÓD
1 szklanka Kasza gryczana palona, sucha
5 łyżek Mąka kukurydziana
85g Masło extra
1/4 łyżeczki Sól biała
50ml Zimna woda
NADZIENIE
100g Bakłażan
100g Cukinia zielona
0,5 sztuki Papryka czerwona
0,5 sztuki Papryka żółta
5 sztuk Pieczarki
150g Brokuły
do smaku Sól biała
do smaku Pieprz czarny
2 łyżki Oliwa z oliwek
1 łyżeczka Zioła prowansalskie
120g Łosoś świeży
1 łyżeczka Sok z cytryny
0,5 łyżeczki Rozmaryn suszony
3 sztuki Jaja kurze surowe
1 szklanka Mleko spożywcze, 2% tł.
0,5 łyżeczki Ostra papryka, mielona
0,5 łyżeczki Papryka słodka wędzona, mielona
2 ząbki Czosnek, mały
40g Ser kozi pleśniowy
70g Kasza gryczana niepalona, sucha
2 łyżki Szczypiorek, siekany

Wart. odżywcza / 100g

460
Energia
18g
Białko
47g
Węgl.
25g
Tłuszcze
6g
Błonnik
Gryczana tarta z grillowanymi warzywami, łososiem i kozim serem

Gryczana tarta z grillowanymi warzywami, łososiem i kozim serem

Palona w spodzie, biała w nadzieniu, czyli prawdziwe gryczane szaleństwo! Źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych, pełnowartościowego białka oraz węglowodanów złożonych - składników niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Bardzo aromatyczna, niezwykle pyszna i przede wszystkim zdrowa propozycja na dzisiejszy obiad.

  • 60 minut + czas chłodzenia ciasta
  • Porcje 6
  • Średni

Sposób przygotowania:

KROK 1: Spód tarty: Kaszę gryczaną zmiel w młynku na mąkę. Przesyp ją nas stolnicę, dodaj mąkę kukurydzianą, sól, a następnie posiekaj z zimnym masłem. Stopniowo dodawaj po łyżce zimnej wody, cały czas zagniatając ciasto. Uformuj z niego kulę, zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na ok. 1 godzinę. W tym czasie wysmaruj formę o średnicy 26 cm masłem i przygotuj pozostałe składniki.

KROK 2: Grillowane warzywa: Bakłażana i cukinię pokrój w dość grube plastry, paprykę w większe kawałki, a umyte pieczarki (wraz z nóżkami) w grube talarki. Brokuła podziel na większe niż zwykle różyczki, a następnie przekrój je na pół wzdłuż. Warzywa nasmaruj oliwą i dopraw do smaku solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Grilluj je na dobrze rozgrzanej patelni przez kilka minut, aż pojawią się na nich ciemne brązowe paski.

KROK 3: Piekarnik nagrzej do 180 stopni C. Jajka wymieszaj w miseczce z mlekiem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą, pieprzem, wędzoną i ostrą papryką. Ciasto wyjmij z lodówki i rozwałkuj je na placek o grubości ok. 0,5 cm. Przełóż je do formy, odetnij wystające ciasto, a pozostałą powierzchnię nakłuj widelcem. Włóż do nagrzanego piekarnika i piecz przez ok. 20 minut, do zarumienienia.

KROK 4: Łososia pokrój w kostkę o wymiarach 1cmx1cm. Dopraw do smaku sokiem z cytryny, solą, pieprzem i suszonym rozmarynem. Na upieczony spód tarty wyłóż ugrillowane warzywa, łososia oraz surową kaszę gryczaną niepaloną, a następnie wylej masę jajeczną. Na wierzch wyłóż pokrojony w plastry kozi ser. Tartę wstaw ponownie do piekarnika i piecz przez ok. 30 minut, do tzw. suchego patyczka.

KROK 5: Ostudzoną tartę pokrój w trójkąty i podawaj udekorowaną posiekanym szczypiorkiem.

Smacznego!

(Odwiedzony 5 282 razy, 1 wizyt dzisiaj)
poprzedni
Gryczane muffiny z kokosem i jagodami
następny
Czekoladowy koktajl z pistacjami i niepaloną gryką

2 Comments Ukryj Komentarze

Przepis na samo ciasto bardzo niedoskonały i wg mnie wymaga poprawek. Ciasto wg niego się rozspada i nie daje wałkować wogole!

Jeśli nie da się rozwałkować, pokrusz lub zetrzyj równomiernie na tarce wprost na formę, następnie ugnieć delikatnie rękoma tworząc spójny spód. Przepis jest sprawdzony, czego dowodem jest zdjęcie tego dania 🙂 Pozdrawiam i życzę powodzenia!

Dodaj Komentarz