Gryczana tarta z karmelizowaną gruszką

Udostępnij w social mediach:

Albo po prostu skopiuj i prześlij ten link

Składniki

Ciasto gryczane:
50g Kasza gryczana, sucha
2 łyżki stołowe Masło extra 20g
3 łyżki stołowe Kakao 16%, proszek 30g
1/2 szklanki Mąka orkiszowa pełnoziarnista 60g
2 łyżki stołowe Ksylitol 30g
szczypta Sól himalajska, różowa
2 łyżki stołowe Zimna woda
Masa gruszkowa:
1kg Gruszka
2 łyżki stołowe Syrop klonowy
2 łyżki stołowe 20g
2 łyżki stołowe Sok z cytryny
kilka kropel Aromat waniliowy

Wart. odżywcza / 100g

243,7
Energia
4,5g
Białko
45,2g
Węgl.
7,4g
Tłuszcze
5,2g
Błonnik

Gryczana tarta z karmelizowaną gruszką

Kuchnia:

    Pyszna tarta jak z amerykańskiego bloga. Słodki smak gruszek został przełamany dość ciężkim i gorzkawym ciastem. Kompozycja idealna, szczególnie dla wielbicieli lekkich, pozbawionych kremów łakoci. Zamiast gruszek, równie dobrze sprawdzą się tu śliwki. Spróbujcie koniecznie! Smacznego! :)

    • 100 minut
    • Porcje 6
    • Łatwy

    Sposób przygotowania:

    CIASTO:

    KROK 1: Mocno schłodzone wyjęte prosto z lodówki masło pokrój w małe kawałeczki.

    KROK 2: Do średniej wielkości miski przesiej wzystkie suche składniki ciasta: zmieloną na mąkę kaszę gryczaną, mąkę orkiszową, kakao i sól. Dodaj dwie łyżki ksylitolu. Następnie dodaj pokrojone, zmrożone masło i zacznij ciasto wyrabiać. W trakcie wyrabiania, dodawaj nieco wody, by kontrolować jego konsystencję. Wyrabiaj do momentu połączenia się wszystkich składników.

    KROK 3: Powstałe ciasto pokrój na dwie, nierówne części (1 część: 2/3 objętości ciasta; druga część 1/3). Mniejszą partię zawiń w folie spożywczą i włóż do lodówki.

    KROK 4: Resztę ciasta wyłóż na dno wysmarowanej tłuszczem formy na tartę. Ponakłuwaj całość widelcem. Na czas przygotowywania masy gruszowej, wstaw formę do lodówki.

    MASA GRUSZKOWA:

    KROK 1: Gruszki umyj, obierz ze skórki i pokrój na dość cienkie plasterki o szerokości około 1,5-2 cm.

    KROK 2: W dużym rondelku (o grubym dnie) rozpuść masło, dodaj syrop klonowy i na końcu gruszki. Doprowadź całość do wrzenia, następnie zmniejsz ogień, gruszki delikatnie przemieszaj i przykryj pokrywką. Gotuj gruszki przez około 15 minut, do momentu, aż gruszki zmiękną. Uważaj, żeby się nie przypaliły.

    KROK 3: Kiedy gruszki będą już miękkie, usuń je za pomocą cedzaka z soku, przekładając na talerz. Następnie zwiększ ogień (bez przykrycia) i podgrzewaj sos gruszkowy do momentu, aż nieco zgęstnieje. Dodaj spowrotem gruszki, sok z cytryny i aromat waniliowy i wymieszaj wszystko delikatnie.

    KROK 4: Wyjmuj tartę z lodówki. Wyłóż na nią przygotowaną masę gruszkową.

    KROK 5: Następnie wyjmij z lodówki zawiniętą część ciasta, rozwałkuj ją na cienki placek. Za pomocą noża podziel je na 3 cm-owe paski. Okładaj na wyłożonej masie przygotowane paski w taki sposób, by utworzyły zgrabną kratkę.

    KROK 6: Tak przygotowaną tartę wstaw do nagrzanego do 180 st. C piekarnika i piecz około 45-50 minut w termoobiegu.

    *1 porcja waży koło 150g

    Smacznego!

    (Odwiedzony 2 662 razy, 1 wizyt dzisiaj)
    poprzedni
    Ciasteczka bakaliowe z kaszą jaglaną
    następny
    Libańska sałatka z kaszą gryczaną

    6 Comments Ukryj Komentarze

    Dodaj Komentarz