Gryczane ciasto czekoladowe z malinami

Udostępnij w social mediach:

Albo po prostu skopiuj i prześlij ten link

Składniki

100g Kasza gryczana, sucha
100g Czekolada gorzka 1 tabliczka
60g Wiórki kokosowe 6 łyżek stołowyk
120g Mleczko kokosowe
10g Syrop klonowy 1 łyżka
100g Jaja kurze surowe 2 sztuki
10g Kakao 16%, proszek 1 łyżka stołowa
120g Maliny 1 szklanka

Wart. odżywcza / 100g

210
Energia
5g
Białko
21,5g
Węgl.
13g
Tłuszcze
4g
Błonnik

Gryczane ciasto czekoladowe z malinami

Kuchnia:

    Pyszna propozycja, szczególnie dla bezglutenowców i tych, pozostających na diecie bezmlecznej. Sycące, aromatyczne, mocno czekoladowe, z lekkim posmakiem palonej gryki. Zakochacie się w nim od razu! Smacznego!

    • 60 minut
    • Porcje 8
    • Łatwy

    Sposób przygotowania:

    KROK 1: Kaszę gryczaną ugotuj według przepisu producenta zamieszczonego na opakowaniu. Ostudź.

    KROK 2: Czekoladę połam na kawałki i umieść ją w metalowej miseczce. Następne rozpuść ją w kąpieli wodnej.

    KROK 3: Ostudzoną kaszę gryczaną wymieszaj ze zmielonymi w młynku do kawy wiórkami kokosowymi, następnie dodaj do mieszaniny kakao, mleczko kokosowe, syrop klonowy oraz żółtka. Powstałą masę dokładnie zblenduj. Następnie dodaj rozpuszczoną czekoladę i całość wymieszaj.

    KROK 4: W oddzielnej misce ubij białka na sztywną pianę, dodaj ją delikatnie do masy czekoladowej i delikatnie wymieszaj łopatką.

    KROK 5: Formę wyłóż papierem do pieczenia. Na jej dno wysyp wiórki kokosowe, a następnie przenieś masę z białkami do formy.

    KROK 6: Na wierzchu ciasta układamy maliny wciskając je nieco w jego głąb, do momentu lekkiego zanurzenia. Wstaw ciasto do nagrzanego do 180 st. C piekarnika i piecz około 35-40 minut.

    Smacznego!

    (Odwiedzony 5 239 razy, 1 wizyt dzisiaj)
    poprzedni
    Jaglane pancakes z figą
    następny
    Kasza jaglana z pieczoną marchewką i migdałami

    8 Comments Ukryj Komentarze

    Weganie mogą zamiast piany z białek ubić aquafabę- wodę po gotowaniu z ciecierzycy, albo ostudzony wywar z gotowanego siemienia lnianego. Też pyszne 🙂

    Tak tak, po zblendowaniu masy należy ją wymieszać z rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą. Jeśli zaś chodzi o wiórki, to na dno wysypujemy jedynie taką ich ilość, by przykryły je w całości. 🙂

    Dodaj Komentarz