Gryczane ciasto z jagodami i orzechami

Udostępnij w social mediach:

Albo po prostu skopiuj i prześlij ten link

Składniki

250g Jagody, mrożone
3/4 szklanki Kasza gryczana, sucha 150g
2 czubate łyżki stołowe Mąka kukurydziana 30g
1 łyżeczka Proszek do pieczenia 4g
1/2 łyżeczka Soda oczyszczona 2g
1 szczypta Sól himalajska, różowa
100g Syrop klonowy
2 sztuki Jaja kurze surowe
1/2 szklanki Mleko migdałowe 100ml
kilka kropel Aromat migdałowy
8 łyżek stołowych Olej rzepakowy uniwersalny 80g
2 łyżki stołowe Siemię lniane 20g
25 sztuk Orzechy włoskie około 100g

Wart. odżywcza / 100g

295
Energia
5,1g
Białko
29,6g
Węgl.
18,7g
Tłuszcze
3,7g
Błonnik

Gryczane ciasto z jagodami i orzechami

Kuchnia:

    Słodka propozycja bez wyrzutów sumienia. Ciasto idealne zarówno dla alergików, jak i osób na diecie bezglutenowej. Do przygotowania ciasta możecie użyć dowolnych owoców leśnych. Ważne, żebyście wcześniej obtoczyli je w mące, która pochłonie nadmiar pochodzącej z nich wody. Smacznego! :)

    • 75 minut
    • Porcje 12
    • Łatwy

    Sposób przygotowania:

    KROK 1: Nagrzej piekarnik do 160 st. C.

    KROK 2: Kwadratową blaszkę o wymiarach 20 x 20 cm wyłóż papierem do pieczenia. W młynku do kawy zmiel na mąkę kaszę gryczaną. Odłóż 1 łyżkę do szklanki.

    KROK 3: W dużej misce wymieszaj zmieloną kaszę gryczaną, mąkę kukurydzianą, bezglutenowy proszek do pieczenia, sodę i sól.

    KROK 4: W oddzielnej misce wymieszaj syrop klonowy, mleko migdałowe i olej rzepakowy. Zmiksuj mokre składniki z jajkami, dodaj siemię lniane, kilka kropel aromatu migdałowego i dokładnie wymieszaj.

    KROK 5: Mrożone jagody wymieszaj z resztką odłożonej mąki gryczanej.

    KROK 6: Mokre składniki połącz z suchymi za pomocą silikonowej szpatułki. Następnie dodaj mrożone owoce i dokładnie wmieszaj je z ciastem.

    KROK 7: Powstałą masę przełóż do wcześniej przygotowanej blaszki. Wierzch posyp posiekanymi orzechami włoskimi. Ciasto wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez około godzinę lub do uzyskania efektu „suchego patyczka”.

    Smacznego!

    (Odwiedzony 4 937 razy, 1 wizyt dzisiaj)

    Ania Kowalczyk

    Pomysłodawca i twórca Naszej Kaszy. Więcej informacji znajdziesz w zakładce "o mnie" :)

    poprzedni
    Jaglane pancakes ze szpinakiem
    następny
    Energetyczne batony z masłem orzechowym i bananem

    13 Comments Ukryj Komentarze

    Użyj innej dowolnej mąki. Może być jaglana, ryżowa, lub zwykła pszenna:) Ewentualnie możesz użyć więcej mąki gryczanej 🙂

    Dodaj Komentarz