Gryczane gnocchi z sosem maślano-pomidorowym

Udostępnij w social mediach:

Albo po prostu skopiuj i prześlij ten link

Składniki

2 kg Ziemniaki
180g Kasza gryczana, sucha 1 szklanka
2g Sól himalajska, różowa 2 szczypty
50g Jaja kurze surowe 1 sztuka
40g Masło extra 4 łyżki stołowe
80g Cebula 1 sztuka
10g Czosnek duży 2 ząbki
400g Pomidory w puszce 1 puszka
4g Pieprz czarny 4 szczypty
1g Gałka muszkatołowa, mielona 1 szczypta
2g Ostra papryka, mielona 2 szczypty
18g Natka pietruszki, siekana 3 łyżeczki

Wart. odżywcza / 100g

525
Energia
15g
Białko
102g
Węgl.
9g
Tłuszcze
9g
Błonnik

Gryczane gnocchi z sosem maślano-pomidorowym

Kuchnia:

    Szybka i prosta propozycja dla wszystkich, którzy chcieliby posmakować tradycyjnej kuchni włoskiej w nieco odchudzonej wersji. Dodatkowo to propozycja dla osób unikających glutenu i dbających o linię. W kuchni wegańskiej można zamiast jaja użyć zmielonego lnu. Smacznego :)

    • 35 minut
    • Porcje 5
    • Łatwy

    Sposób przygotowania:

    KROK 1: Ziemniaki obierz, przepołów i ugotuj w osolonej wodzie do miękkości. Następnie je odcedź i odstaw do ostudzenia. W tym czasie kaszę gryczaną zmiksuj w młynku do kawy na mąkę.

    KROK 2: Po tym czasie przełóż ziemniaki do dość wysokiej miski i zmiażdż tłuczkiem na gładka masę. Dodaj do nich mąkę oraz sól i dokładnie wymieszaj. Następnie wybij jajo i wszystko szybko wymieszaj (mieszaj całość jak najkrócej. Staraj się nie dodawać więcej mąki). Powinno powstać dość elastyczne ciasto.

    KROK 3: Ciasto podziel na kilka mniejszych części. Wyłóż na stolnicę podsypaną mąką gryczaną. Część masy uformuj mokrymi rękoma w rulonik, a następnie ucinaj je ostrym nożem tworząc drobne kopytka. Następnie formuj je w kuleczki i końcówką widelca wytłocz w nich wzorek.

    KROK 4: W dużym garnku zagotuj osoloną wcześniej wodę. Jak zacznie wrzeć zmniejsz ogień do minimum i wrzuć po około 15-20 sztuk gnocchi. Gotuj od momentu wypłynięcia jeszcze około 1-1,5 minuty, a następnie wyłów je i połóż na blasze do pieczenia do momentu wystygnięcia.

    KROK 5: Na nagrzanej patelni rozpuść masło, a następnie zeszklij na nim cebulę pokrojoną w drobna kostkę oraz czosnek. Na koniec dodaj pokrojone pomidory z puszki. Smaż sos do momentu, aż zacznie bulgotać. Przypraw go do smaku pieprzem, gałką muszkatołową i ostrą papryką.

    KROK 6: Do tak przygotowanego sosu dodaj gnocchi i gotuj dokładnie je mieszając przez około pół minuty. Następnie od razu podawaj.

    *W wersji wegańskiej: 1 łyżka mielonych nasion lnu + 3 łyżki stołowe wody = kleista zawiesina zastępująca jajo

    Smacznego!

     

    Wskazówki:

    Jeśli ciasto jest zbyt luźne, dodaj więcej mąki. 

    (Odwiedzony 5 223 razy, 1 wizyt dzisiaj)
    poprzedni
    Ciasto czekoladowe z burakiem
    następny
    Jaglane knedle ze śliwkami

    13 Comments Ukryj Komentarze

    A jak jest np.z płatkami owsianymi? W którymś z przepisów tutaj były 2 łyżki płatków do zmielenia. Jeśli już mam mąkę owsianą to też mam wziąć 2 łyżki? Wydaje mi się, ze tutaj jednak objętość będzie inne, ale mogę się mylić.

    Może to kwestia ziemniaków? Muszą być całkowicie ostudzone, a najlepiej, ugotowane poprzedniego dnia. Spróbuj bardziej zagniatać lub po prostu, wyławiaj wcześniej! 🙂 Mam nadzieję, że następnym razem wyjdzie lepiej!

    Dodaj Komentarz