Udostępnij w social mediach:

Albo po prostu skopiuj i prześlij ten link

Składniki

150g Kasza gryczana palona
2 szt Jaja kurze surowe
3 łyżki Olej kokosowy
1 łyżeczka Rozmaryn, świeży
1/2 łyżeczki Sól morska
2 ząbki Czosnek duży
szczypta Pieprz czarny

Wart. odżywcza / 100g

375
Energia
10g
Białko
34,4g
Węgl.
23,2g
Tłuszcze
3,8g
Błonnik
Gryczane krakersy z rozmarynem i solą morską

Gryczane krakersy z rozmarynem i solą morską

Jeśli macie wieczorne napady niepohamowanego głodu - mamy na to nieszkodliwy sposób. Oto pyszny, bezglutenowy substytut niezdrowych chipsów. Żaden "sklepowy" produkt nie weźmie góry nad tą przekąską. Do dzieła!

  • 30 min
  • Porcje 3
  • Łatwy

Sposób przygotowania:

KROK 1. Podgrzej piekarnik przed 180 ° C. Rozpuść olej kokosowy. Zmiel kaszę gryczaną na mąkę. Drobno posiekaj rozmaryn (możesz dodać suszony).

KROK 2. W średniej miseczce zmieszaj mąkę, rozmaryn, sól i pieprz, przeciśnij lub zetrzyj czosnek. Wymieszaj w małej misce dwa jajka i połącz z olejem kokosowym. Dokładnie ugniataj “mokre” z “suchym”,  jeśli ciasto jest zbyt kruche, dodaj odrobinę wody, tak, by uzyskać elastyczną konsystencję.

KROK 3. Posyp odrobinę mąki na ciasto i na stolnicy lub blacie stołu, wałkuj do grubości ok 3 mm. Wycinaj nożykiem lub foremką prostokątne kształty. Układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ok 15 min do momentu zarumienienia krakersów.

(Odwiedzony 2 948 razy, 15 wizyt dzisiaj)

Tomasz Antoniszyn

Z zamiłowania kucharz i fotograf kulinarny. Jestem wręcz kulinarnym freakiem, który łączy ze sobą nietypowe i nieoczywiste smaki. Więcej w zakładce "o nas".

poprzedni
Pęczak z botwiną, szparagami i fetą
następny
Smoothie kokosowe z bananem, awokado, szpinakiem i kaszą jaglaną

15 Comments Ukryj Komentarze

jak już ułożę na blaszce, to jest jakiś ciąg dalszy ?
zamiast tej trucizny kokosowej można dać jakiś zdrowy olej ?

Kolejny fantastyczny przepis! Uwielbiam rozmaryn, więc jeśli chodzi o mnie, smaki trafione idealnie. Kolejny raz zrobiłam z podwójnej porcji, bo trudno przestać jeść.
Chciałam podzielić się przepisem, ale nie widzę wersji do druku.

Dodaj Komentarz