Sposób przygotowania:
KROK 1: Daktyle suszone przełóż do miseczki, zalej wrzątkiem i odstaw na około 10-15 minut.
KROK 2: Niepaloną kaszę gryczaną ugotuj w wodzie bez dodatku soli według przepisu producenta zamieszczonego na opakowaniu. Po ugotowaniu kaszę i daktyle zmiksuj ze sobą, by powstała kleista masa.
KROK 3: Do dużej miski przesyp wiórki kokosowe (odłóż około 25g do obtoczenia), bardzo drobno posiekane orzechy laskowe, nasiona chia i masło orzechowe. Na samym końcu dodaj zmiksowane wcześniej daktyle z kaszą gryczaną i całość dokładnie wymieszaj.
KROK 4: Z powstałej masy stwórz średniej wielkości kulki i obtaczaj je w wiórkach kokosowych. Odłóż je na talerz, a następnie włóż do lodówki na co najmniej 1 godzinę.
*1 sztuka waży ok. 30g
Smacznego!
12 Comments Ukryj Komentarze
Nigdy jeszcze nie robiłam nic z waszych przepisów ale zamierzam i jestem pełna podziwu że z kasz tyle można stworzyć a szczególnie na słodko! Super!
Zachęcamy do inspirowania się i próbowania naszych przepisów. Tylko uwaga! Zakochanie się w kaszy gwarantowane! 🙂
to jedna kulka ma prawie 200 kcal? o kurcze….. 😛
Dokładnie 159 🙂 Nie ma się co dziwić, daktyle, kasza i masło orzechowe robią swoje 🙂 Ale za to są zdrowe i przepyszne! 😉
A co zamiast masła orzechowego?
Można pominąć i dodać więcej daktyli. Lecz wtedy czekoladowe kulki będą bardzo słodkie. Można tez użyć innego, dowolnego orzechowego masła 😉
Czy może być nasza gryczana palona? Jestem bardzo ciekawa smaku kulek 😉 mam nadzieję że moim domownikom posmakuja. Wciąż walczę i zdrowe żywienie – z różnym skutkiem.
Jasne, jeśli akceptujecie smak palonej gryki, nie widzę przeciwwskazań, by jej użyć do przyrządzenia kulek 🙂 Powodzenia!
Jak długo można przechowywać takie kulki ?
Myślę, że 3-4 dni w lodówce będzie optymalne 🙂
Czy kulki można by przygotować z surowej, namoczonej przez noc kaszy? Bardzo ją lubię w takiej postaci.
nie widzę przeszkód 🙂