Gryczane pierniczki świąteczne

Udostępnij w social mediach:

Albo po prostu skopiuj i prześlij ten link

Składniki

320g Miód pszczeli 1 szklanka
400g Kasza gryczana, sucha 4 torebki
50g Ksylitol ok. 7 łyżeczek
150g Masło extra
20g Kakao 16%, proszek 2 łyżki stołowe
6g Soda oczyszczona 2 szczypty
1g Sól himalajska, różowa 1 szczypta
40g Przyprawa do piernika 1 duża torebka

Wart. odżywcza / 100g

374
Energia
6g
Białko
60g
Węgl.
14g
Tłuszcze
3g
Błonnik

Gryczane pierniczki świąteczne

Kuchnia:

    Pyszne, korzenne pierniczki, które zapachem przekonują do siebie nawet najbardziej wybrednego, świątecznego łasucha. Nie zawierają glutenu, a by uniknąć mleka, zamiast masła, można zastosować dowolny olej roślinny. Spróbujcie koniecznie, a niesamowity aromat wynagrodzi wszelkie, świąteczne starania. Smacznych i radosnych Mikołajek Kochani :*

    • 20 minut + czas chłodzenia
    • Porcje 10
    • Średni

    Sposób przygotowania:

    KROK 1: Podgrzej miód na małym ogniu z ksylitolem, przyprawami i masłem, cały czas mieszając. Uważaj, by nie doprowadzić do jego zagotowania.

    KROK 2: Gdy składniki się połączą, a ksylitol rozpuści z miodowej masie, zdejmij naczynie z ognia i odstaw do ostygnięcia.

    KROK 3: Kaszę gryczaną zmiel w młynku d kawy na miałką mąkę. Połącz ją w dość sporej misce z przesianym kakao, sodą oraz solą. Do suchych składników dodaj całkowicie ostygniętą masę miodową i zagnieć gładkie, sprężyste ciasto. Wstaw ciasto do lodówki na całą noc, by stężało.

    KROK 4: Następnego dnia, na obsypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na grubość ok. 0,5 cm.
    Foremką wykrawaj dowolne kształty pierników, a następnie ułóż je na wyłożonej papierem blasze.

    KROK 5: Wstaw pierniki do nagrzanego do 180 st. C piekarnika i piecz przez około 15 minut lub do momentu, aż pierniki nabiorą ładnego rumianego koloru.

    *Pierniki możesz dowolnie polukrować lub zostawić je bez żadnych ozdób.

    Smacznego 🙂

    (Odwiedzony 9 699 razy, 1 wizyt dzisiaj)
    poprzedni
    Cytrynowe muffinki z makiem
    następny
    Chrupiące kotlety z brukselki

    15 Comments Ukryj Komentarze

    Super przepis, bez cukru i bez glutenu, takiego właśnie szukałam. Ale czy można dodać po prostu mąkę gryczaną? Nie mieloną samodzielnie tylko taką gotową?

    To moze glupie pytanie, ale czy „porcje 10” oznacza, ze wychodzi z tego przepisu tylko 10 pierniczkow czy dla 10 osob po iles na glowe?

    Dodaj Komentarz